Особливості профілактики інфекційних захворювань тварин на території Генічеського району Херсонської області - Піліпас, Л. Д.; Pilipas, L. D. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Мета: виявлення інфекційних захворювань тварин на території Генічеського району та впровадження ефективних діагностичних та лікувально-профілактичних заходів запропонованих Генічеською державною лікарнею ветеринарної медицини за 2019-2021 рр. Дослідження були проведені в умовах Генічеської районної державної лікарні ветеринарної медицини міста Генічеськ. У роботі був проведений аналіз захворюваності тварин, птиці та бджіл на інфекційні захворювання та впровадження профілактичних заходів за для попередження подальшого виникнення спалахів у Генічеському районі у період з 2019-2021 рр. При проведенні статистичного аналізу проведення діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин спостерігається зменшення кількості різних діагностичних досліджень з 2019 року по 2021 рік (особливо на 2021 рік), а деякі дослідження перестали планувати на 2021 рік. На це вплинуло, насамперед, зменшення фінансування ветеринарної установи, зменшення кількості різних видів тварин на території господарств ветеринарної власності, які підпорядковуються Генічеській районній державній лікарні ветеринарної медицини. На 2021 рік додали до плану дослідження єнотовидних собак (сказ), оленів (ящур всіх типів, бруцельоз, лептоспіроз), дослідження зайців (бруцельоз, туляремія). При проведенні статистичного аналізу виконання плану проведення щеплень та лікувально-профілактичних заходів можна побачити перевиконання плану у більшості випадків, та в наслідок цього регіон залишається благополучним щодо інфекційних захворювань. Objective: detection of infectious animal diseases in the Genichesk district and implementation of effective diagnostic and treatment-and-prophylactic measures proposed by the Genichesk State Hospital of Veterinary Medicine for 2019-2021. The research was conducted in the Genichesk District State Veterinary Hospital of Genichesk. The analysis of the incidence of infectious diseases in animals, poultry and bees and the implementation of preventive measures to prevent further outbreaks in the Genichesk district in the period from 2019-2021. When conducting statistical analysis of diagnostic studies for the prevention of infectious animal diseases, there is a decrease in the number of different diagnostic studies from 2019 to 2021 (especially in 2021), and some studies have stopped planning for 2021. This was influenced, first of all, by the reduction of funding for the veterinary institution, the reduction in the number of different species of animals on the territory of veterinary farms, which are subordinated to the Genichesk District State Hospital of Veterinary Medicine. For 2021, the research plan included raccoon dogs (rabies), deer (foot-and-mouth disease of all types, brucellosis, leptospirosis), and the study of hares (brucellosis, tularemia). The statistical analysis of the implementation of the vaccination plan and treatment and prevention measures can be seen in the overfulfillment of the plan in most cases, and as a result, the region remains prosperous in terms of infectious diseases. The statistical analysis of the implementation of the vaccination plan and treatment and prevention measures can be seen in the overfulfillment of the plan in most cases, and as a result, the region remains prosperous in terms of infectious diseases.
Osoblyvosti profilaktyky infektsiinykh zakhvoriuvan tvaryn na terytorii Henicheskoho raionu Khersonskoi oblasti
Keywords: лікувально-профілактичні заходи; treatment-and-prophylactic measures; профілактика інфекційних захворювань; prevention of infectious diseases; щеплення; vaccinations; діагностичні дослідження; diagnostic researches