Обґрунтування сервісних операцій на турбокомпресорах автотракторних двигунів - Григор, Сергій Миколайович; Hryhor, Serhii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
У роботі досліджено процеси обґрунтування сервісних операцій для турбокомпресорів автотракторних двигунів. Проведено аналітичний огляд сучасного стану використання турбонаддуву в двигунах внутрішнього згоряння сільськогосподарської та спеціальної техніки. Визначено основні при-чини відмов і дефектів турбокомпресорів, розглянуто можливості застосування програмних засобів математичного моделювання для вирішення технічних завдань. Розроблено теоретичні передумови створення стратегії ремонтно-відновлювальних впливів, проведено аналіз розмірних ланцюгів і напружено-деформованого стану вала ротора за різних режимів роботи. Розроблено методики експериментальних досліджень, включаючи мікрометражні вимірювання, моделювання контактних напружень і оцінку фізико-механічних властивостей матеріалів. U roboti doslidzheno protsesy obgruntuvannia servisnykh operatsii dlia turbokompresoriv avtotraktornykh dvyhuniv. Provedeno analitychnyi ohliad suchasnoho stanu vykorystannia turbonadduvu v dvyhunakh vnutrishnoho zghoriannia silskohospodarskoi ta spetsialnoi tekhniky. Vyznacheno osnovni pry-chyny vidmov i defektiv turbokompresoriv, rozghlianuto mozhlyvosti zastosuvannia prohramnykh zasobiv matematychnoho modeliuvannia dlia vyrishennia tekhnichnykh zavdan. Rozrobleno teoretychni peredumovy stvorennia stratehii remontno-vidnovliuvalnykh vplyviv, provedeno analiz rozmirnykh lantsiuhiv i napruzheno-deformovanoho stanu vala rotora za riznykh rezhymiv roboty. Rozrobleno metodyky eksperymentalnykh doslidzhen, vkliuchaiuchy mikrometrazhni vymiriuvannia, modeliuvannia kontaktnykh napruzhen i otsinku fizyko-mekhanichnykh vlastyvostei materialiv.
Obgruntuvannia servisnykh operatsii na turbokompresorakh avtotraktornykh dvyhuniv
Keywords: двигуни внутрішнього згоряння; dvyhuny vnutrishnoho zghoriannia; сільськогосподарська та спеціальна техніка; silskohospodarska ta spetsialna tekhnika; відмови і дефекти турбокомпресорів; vidmovy i defekty turbokompresoriv; ремонт турбокомпресорів; remont turbokompresoriv; автотракторні двигуни; avtotraktorni dvyhuny