Удосконалення стратегічного управління діяльністю аграрного підприємства - Рудер, Анастасія Віталіївна; Ruder, Anastasiia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процеси, що виникають у стратегічному управлінні виробничою та економічною діяльністю аграрного підприємства. Предметом дослідження є засади теоретичного та методологічного планів стосовно формування стратегій для розвитку та ефективного управління аграрним підприємством. Метою роботи є проведення досліджень в напрямку теоретичних засад стратегічного управління процесами аграрних підприємств, а також розробка стратегії управління виробничо-економічною діяльністю підприємства, що досліджується. Методи дослідження: аналітичні методи, метод порівняння, методи статистики - кореляційно-регресійний аналіз, трендовий аналіз; матричний аналіз, експертний аналіз, SWOT - аналіз, SNW - аналіз, проектний аналіз; економіко-математичне моделювання. Визначено загальні вектори теоретичних та методологічних засад стратегічного управління діяльністю аграрних підприємств, зроблено наголос на формуванні стратегій агроформувань під час війни та у повоєнний час. Досліджено наявну систему управління стратегіями виробничо-економічної діяльності товариства. Окреслено удосконалені підходи до розробки стратегій щодо покращання напрямів діяльності підприємства за рахунок використання методик стратегічного планування. Запропоновано використовувати в стабілізаційній стратегії цифрові рішення з метою покращення управління аграрним виробництвом. Збутову стратегію рекомендовано оновити шляхом розроблених на підставі оптимізаційної моделі економічно вигідних каналів реалізації сільськогосподарської продукції. Практичного значення, відносно впровадження до діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «КОДАЦЬКЕ-АГРО» Дніпровського району Дніпропетровської області, набули певні положення кваліфікаційної роботи. Зокрема, введені до виробничої і маркетингової стратегії роботи товариства результати, пов’язані із залученням цифрових технологій та оптимізації каналів збуту продукції. Obiektom doslidzhennia ye protsesy, shcho vynykaiut u stratehichnomu upravlinni vyrobnychoiu ta ekonomichnoiu diialnistiu ahrarnoho pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye zasady teoretychnoho ta metodolohichnoho planiv stosovno formuvannia stratehii dlia rozvytku ta efektyvnoho upravlinnia ahrarnym pidpryiemstvom. Metoiu roboty ye provedennia doslidzhen v napriamku teoretychnykh zasad stratehichnoho upravlinnia protsesamy ahrarnykh pidpryiemstv, a takozh rozrobka stratehii upravlinnia vyrobnycho-ekonomichnoiu diialnistiu pidpryiemstva, shcho doslidzhuietsia. Metody doslidzhennia: analitychni metody, metod porivniannia, metody statystyky - koreliatsiino-rehresiinyi analiz, trendovyi analiz; matrychnyi analiz, ekspertnyi analiz, SWOT - analiz, SNW - analiz, proektnyi analiz; ekonomiko-matematychne modeliuvannia. Vyznacheno zahalni vektory teoretychnykh ta metodolohichnykh zasad stratehichnoho upravlinnia diialnistiu ahrarnykh pidpryiemstv, zrobleno naholos na formuvanni stratehii ahroformuvan pid chas viiny ta u povoiennyi chas. Doslidzheno naiavnu systemu upravlinnia stratehiiamy vyrobnycho-ekonomichnoi diialnosti tovarystva. Okresleno udoskonaleni pidkhody do rozrobky stratehii shchodo pokrashchannia napriamiv diialnosti pidpryiemstva za rakhunok vykorystannia metodyk stratehichnoho planuvannia. Zaproponovano vykorystovuvaty v stabilizatsiinii stratehii tsyfrovi rishennia z metoiu pokrashchennia upravlinnia ahrarnym vyrobnytstvom. Zbutovu stratehiiu rekomendovano onovyty shliakhom rozroblenykh na pidstavi optymizatsiinoi modeli ekonomichno vyhidnykh kanaliv realizatsii silskohospodarskoi produktsii. Praktychnoho znachennia, vidnosno vprovadzhennia do diialnosti tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «KODATsKE-AHRO» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti, nabuly pevni polozhennia kvalifikatsiinoi roboty. Zokrema, vvedeni do vyrobnychoi i marketynhovoi stratehii roboty tovarystva rezultaty, poviazani iz zaluchenniam tsyfrovykh tekhnolohii ta optymizatsii kanaliv zbutu produktsii.
Udoskonalennia stratehichnoho upravlinnia diialnistiu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: управління; management; стратегія; strategy; методи стратегічного планування; strategic planning of planning; цифрові технології; digital technologies; оптимізація; optimization; канали збуту; sales channels