Забрудненість кукурудзи, пшениці та ячменю мікотоксинами (за даними 2017 р.) - Білаш, Катерина Валеріївна; Bilash, K. V.; Єфімов, Валентин Геннадійович; Efimov, V.; Efimov, Valentyn; Efimov, V. G.; Yefimov, V.; Yefimov, Valentyn; Yefimov, V. G.; Yefimov, V. H.; Iefimov, V. G.; Jefimov, V. H.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2018)
До мікотоксинів, що несуть найбільшу небезпеку, як людині так і тваринам, відносять афлатоксини, деоксиніваленол (ДОН, вомітоксин), фумонізини, зеараленон, Т-2 токсин і охратоксин А. У зв’язку з цим, постійний моніторинг наявності мікотоксинів у зернових культурах, що використовують як для виготовлення продуктів харчування, так і для годівлі тварин, залишається актуальним. Мета роботи – провести аналіз рівня забрудненості зразків пшениці, ячменю та кукурудзи окремими мікотоксинами (за даними 2017 р.). Для досліджень відбирали зразки пшениці, ячменю та кукурудзи де визначали вміст афлатоксину В1, зеараленону, Т-2 і НТ-2 токсину, охратоксину А, ДОНу та суми фумонізинів методом ІФА з використанням тест-систем Tecna Celer виробництва TecnaLab (Італія). Оптичну щільність розчинів вимірювали на мікропланшетному рідері Immunochem 2000 при довжині хвилі 450 нм. Оцінку відповідності вмісту окремих мікотоксинів встановленим зразкам проводили згідно встановленим вимогам на підставі наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України № 131 від 19.03.2012 р. (для кормової сировини) та Міністерства охорони здоров’я України № 368 від 13.05.2013 р. Вміст Т-2 токсину в продовольчому та фуражному зерні кукурудзи (9,3%) і пшениці (10,4%) був вище встановлених вимог. 27,9% зразків кукурудзи та 13,3% зразків пшениці за вмістом афлатоксину В1 не відповідали вимогам для продуктів харчування. Концентрація зеараленону в зразках кукурудзи та пшениці (11,6% та 9,3% відповідно) виявилася вищою від рівня, що допускається для кормів. За охратоксином А не відповідала для продовольчих потреб найбільша кількість зразків пшениці (16,0%) і кукурудзи (14,7%). Для годівлі тварин лише 1,3% зразків пшениці та 2,3% кукурудзи перевищували максимально допустимі значення. Дезоксиніваленол (ДОН) виявився найрозповсюдженішим мікотоксином за рахунок чого, найбільша кількість зразків дослідженого зерна не відповідала вимогам, в першу чергу, для кормової сировини: 49,6% кукурудзи, 16,0% ячменю і 13,3% пшениці. У дослідженнях лише два зразки кукурудзи (1,5%) не відповідали вимогам за рівнем фумонізинів. Таким чином, у зразках кукурудзи, ячменю і пшениці рівень перевищення допустимих рівнів для продовольчого та фуражного зерна за окремими мікотоксинами достатньо високий і перевищує 49%. Найзараженіше мікотоксинами зерно кукурудзи, а основним контамінуючим фактором виявився ДОН, що пов’язано з особливостями вологості повітря, температурного режиму і термінів збирання цієї культури. Aflatoxins, deoxynivalenol (DON, vomitoxin), fumonisins, zearalenone, T-2 toxin and ochratoxin A belong to the mycotoxins that are most dangerous for humans and animals. For that matter, continuous monitoring of the presence of mycotoxins in crops which are used both for food production and for animals feeding remains relevant. The objective of our study was to analyze the level of contamination of samples of wheat, barley and corn with individual mycotoxins (according to 2017 data). Samples of wheat, barley and maize were selected in which the content of aflatoxin B1, zearalenone, T-2 and HT-2 toxin, ochratoxin A, DON and the amount of fumonisins by ELISA method using Tecna Celer test systems produced by TecnaLab (Italy) was determined. The optical density of the solutions was measured on a Microplate reader Immunochem 2000 at a wavelength of 450 nm. Evaluation of compliance of individual mycotoxins content to established standards was carried out according to the requirements on the basis of orders of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine No. 131 of 19.03.2012 (for feed) and Ministry of Health of Ukraine No. 368 of May 13, 2013. The contents of T-2 toxins in food and feed corn grain (9.3%) and wheat grain (10.4%) were higher than the established requirements. 27.9% of the maize samples and 13.3% of the wheat samples did not meet the requirements of food production for the content of aflatoxin B1. The concentration of zearalenone in maize and wheat samples (11.6% and 9.3%, respectively) was higher than the level allowed for feed. The largest number of ochratoxin A samples did not meet food production requirements for wheat (16.0%) and maize (14.7%). Only 1.3% of wheat samples and 2.3% of corn samples for animals feeding exceeded the maximum allowable level. Deoxynivalenol (DON) was the most widespread mycotoxin, due to which the largest number of specimens of the examined grain did not meet the standards, primarily for feed: 49.6% corn, 16.0% barley and 13.3% wheat. In our studies, only two samples of corn (1.5%) did not meet the requirements for the level of fumonisins. Thus, in samples of corn, barley and wheat, the allowable level for food and feed grain for individual mycotoxins was quite high and exceeded 49%. The most contaminated mycotoxins were corn grains, and the main contaminant factor was DON, due to the peculiarities of air humidity, temperature regime and crop harvesting time frame.
Сontamination of maize, wheat and barley by mycotoxins (according to 2017 data)
Єфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567
Keywords: максимально допустимий рівень; maximum allowable level; мікотоксини; mycotoxins; зерно; grain; продукти харчування; food products; корми; feed