Порівняльна оцінка оперативних доступів за кесаревого розтину у сук в умовах державної лікарні ветеринарної медицини Шевченківського та Соборного районів міста Дніпро - Калько, І. В.; Kalko, I. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Проведено порівняльну оцінку медіанного та паракостального оперативного доступу за кесаревого розтину у сук. В абсолютній більшості випадків необхідність проведення кесаревого розтину виникає у померанських шпиців (77,4 %), ши-тцу (71,4 %) та той-тер’єрів (60 %). Паракостальний доступ, порівняно із медіанним, на тлі скорочення термінів регенерації, збільшував частку пацієнтів із загоєнням операційної рани за первинним натягом у випадку застосування кетгуту і шовку в 1,7 раза, мефілу або десмосину – в 1,5 раза, знижував частоту ускладнень в 2-3 рази та виключав ймовірності розвитку маститу, зумовленого пошкодженням паренхіми молочної залози. A comparative assessment of median and paracostal operative access by cesarean section in bitches. In the vast majority of cases the need for caesarean section occurs in Pomeranian Spitz (77.4%), Shih Tzu (71.4%) and Toy Terriers. 60%). Paracostal access, compared with the median, against the background of reduced regeneration time, increased the proportion of patients with surgical wound healing by primary tension in the case of catgut and silk 1.7 times, mefil or desmosin - 1.5 times, reduced the incidence of complications in 2 -3 times and ruled out the possibility of developing mastitis due to damage to the breast parenchyma.
Comparative assessment operative approaches for cesarean section in bitches in the conditions of the state hospital of veterinary medicine of Shevchenkivsky and Soborny districts of the city of Dnipro
Keywords: шовний матеріал; suture material; собаки; dogs; щенність; puppies; кесарів розтин; cesarean section; лапаротомія; laparotomy