Лабораторний контроль специфічної імунопрофілактики свиней проти хвороби Ауєскі в умовах Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Голда, К. О.; Holda, K. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
У роботі представлено визначення особливостей лабораторного контролю специфічної імунопрофілактики свиней проти хвороби Ауєскі. Встановлено, що новонароджені поросята до ссання молозива не містять специфічних IgG до вірусу хвороб Ауєскі. З 7 доби життя у крові 100 % поросят містяться колостральні антитіла специфічні до антигенів gB та gE вірусу хвороби Ауєскі, які зберігаються до 70 добового віку. На 77 добу від народження виявлено 29 % серонегативних свиней, що пов’язано з природнім катаболізмом колостральних імуноглобулінів. За парентеральної імунізації у свиней контрольної групи виявлено зменшення показнику S/N на 84 доби життя у 5,7 рази, порівняно до значень отриманих від тварин 77 добового віку, що вказує на збільшення рівня антитіл до gB вірусу хвороби Ауєскі. Імунізація поросят у більш ранньому віці сприяє формуванню 100 % групового імунітету серед досліджених тварин у продовж усього періоду. Серед свиней контрольної групи виявлено 84 % тварин, які містять антитіла до антигенів gЕ збудника хвороби Ауєскі, що вказує на їх контакт з епізоотичним штамом вірусу. У першій та другій дослідних групах кількість інфікованих свиней зменшилась на 10 % та 64 % відповідно, порівняно до значень тварин контрольної групи. Економічна ефективність застосування методу ІФА для виявлення імуноглобулінів IgG специфічних до антигенів gB та gЕ збуднику хвороби Ауєскі складає відповідно 25,24 грн та 37,24 грн на одну пробу. The paper presents the solution of problems to determine the features of laboratory control of specific prevention of pigs against Aujeszky disease. It was found that newborn piglets before colostrum sucking do not contain specific IgG antibodies to the virus Aujeszky disease. From 7 days of age, the blood of 100% of piglets contains colostral antibodies specific for gB and gE Aujeszky's disease virus antigens, which are stored up to 70 days of age. At 77 days of age, 29% of seronegative pigs were detected due to the natural catabolism of colostral immunoglobulins. For parenteral immunization of pigs in the control group revealed the reduction of S/N at 84 days of life in 5.7-fold, compared to values obtained from animals 77 days old, indicating increased levels of antibodies to the gB Aujeszky's disease virus antigens. Immunization of piglets at an earlier age promotes the formation of 100% group immunity among the studied animals throughout the period. Among the studied pigs of the control group found 84% of animals that contain antibodies to gE antigens of the pathogen Aujeszky disease, indicating their contact with an epizootic strain of the virus. In the first and second experimental groups, the number of infected pigs decreased by 10% and 64%, respectively, compared to the values of animals in the control group. Cost-effectiveness of ELISA for the detection of IgG specific for gB and gE pathogen antigens of Aujeszky disease virus is UAH 25.24 and UAH 37.24 per trial, respectively.
Laboratory control of specific prevention of pigs against Aujeszky's disease in the Scientific Research Centre of Biosafety and Environmental Control Agro-industrial Complex of Dnipro State Agrarian and Economic University
Keywords: імуноферментний аналіз; enzyme-linked immunosorbent assay; хвороба Ауєскі; Aujeszky disease; колостральні антитіла; colostral antibodies; специфічні антитіла; specific antibodies