Мастит у кролематок: причини поширення та особливості клінічного прояву - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L. (Полтавський ДАУ, 2023)
Мастит – це запалення тканин молочних залоз, що має гострий або хронічний перебіг й характеризується у кролематок слабкістю, апатією, відсутністю апетиту, спрагою, підвищенням загальної температури та температури запалених ділянок молочної залози, ущільненням, нерівномірним набуханням тканин молочних залоз і виділенням патологічного ексудату із сосків. В умовах приватного підприємства з вирощування кролів каліфорнійської породи міста Дніпро захворювання маститом спостерігається у 5 % кролематок й переважно в перші дні або тижні після родів внаслідок травматизму та переохолодження. Mastyt – tse zapalennia tkanyn molochnykh zaloz, shcho maie hostryi abo khronichnyi perebih y kharakteryzuietsia u krolematok slabkistiu, apatiieiu, vidsutnistiu apetytu, sprahoiu, pidvyshchenniam zahalnoi temperatury ta temperatury zapalenykh dilianok molochnoi zalozy, ushchilnenniam, nerivnomirnym nabukhanniam tkanyn molochnykh zaloz i vydilenniam patolohichnoho eksudatu iz soskiv. V umovakh pryvatnoho pidpryiemstva z vyroshchuvannia kroliv kaliforniiskoi porody mista Dnipro zakhvoriuvannia mastytom sposterihaietsia u 5 % krolematok y perevazhno v pershi dni abo tyzhni pislia rodiv vnaslidok travmatyzmu ta pereokholodzhennia.
Mastyt u krolematok: prychyny poshyrennia ta osoblyvosti klinichnoho proiavu
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: клінічні прояви маститу; klinichni proiavy mastytu; мастит; mastyt; хвороби кролематок; khvoroby krolematok