Вплив способу основного обробітку ґрунту на формування врожайності кукурудзи в умовах приватного підприємства «Лан» Юр’ївського району Дніпропетровської області - Бакай, Діана Сергіївна; Bakay, Diana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Вибір вірної технології основного та передпосівного обробітку залежить від конкретних ґрунтових та погодних умов, технічного забезпечення та строків сівби. Головний чинник, обмежуючий врожайність кукурудзи - нестача вологи в ґрунті. Протягом вегетаційного періоду, якщо недостатня кількість опадів, головна мета підготовки – покращення здатності утримання та накопичення вологи в ґрунті і, що не менш важливо, зменшення випаровування. Комплекс робіт мабуть потрібно направити на зменшення інтенсивності впливу на грунт. У зв'язку з цим, головним завданням наших досліджень є більш глибоке вивчення впливу окремих елементів технології вирощування на формування врожайності кукурудзи в умовах приватного підприємства «Лан» Юр’ївського району Дніпропетровської області. Vybir virnoyi tekhnolohiyi osnovnoho ta peredposivnoho obrobitku zalezhytʹ vid konkretnykh gruntovykh ta pohodnykh umov, tekhnichnoho zabezpechennya ta strokiv sivby. Holovnyy chynnyk, obmezhuyuchyy vrozhaynistʹ kukurudzy - nestacha volohy v grunti. Protyahom vehetatsiynoho periodu, yakshcho nedostatnya kilʹkistʹ opadiv, holovna meta pidhotovky – pokrashchennya zdatnosti utrymannya ta nakopychennya volohy v grunti i, shcho ne mensh vazhlyvo, zmenshennya vyparovuvannya. Kompleks robit mabutʹ potribno napravyty na zmenshennya intensyvnosti vplyvu na hrunt.
Vplyv sposobiv osnovnoho spivrobitnytstva gruntu na formuvannya zahalʹnodostupnosti kukurudzy v umovakh pryvatnoho pidpryyemstva «Lan» Yurʺyivsʹkoho rayonu Dnipropetrovsʹkoyi oblasti
Keywords: кукурудза; corn; врожайність; yield; нестача вологи в ґрунті; lack of moisture in the soil