Стан бар’єрної функції кишечнику курчат-бройлерів за умов дії моногліцеридів - Тамчук, Лілія Миколаївна; Tamchuk, Liliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Дисертацію присвячено дослідженню стану бар’єрної функції кишечника, мікробіому та загальної резистентності курчат-бройлерів за умов дії моногліцеридів. У дисертації, відповідно до поставленої мети, наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що полягає в нових наукових даних щодо стану бар’єрної функції кишечника, мікробіому, загальної резистентності та продуктивності курчат-бройлерів за дії моногліцеридів, що містять коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA-M). На основі оцінки модуляції експресії молекулярних маркерів у дванадцятипалій та сліпій кишках курчатбройлерів та їх взаємозв’язків з мікробіомом уперше встановлено вплив задавання SCFA-M курчатам-бройлерам на стан бар’єрної функції кишечника. Dysertatsiiu prysviacheno doslidzhenniu stanu bariernoi funktsii kyshechnyka, mikrobiomu ta zahalnoi rezystentnosti kurchat-broileriv za umov dii monohlitserydiv. U dysertatsii, vidpovidno do postavlenoi mety, navedene teoretychne uzahalnennia i nove vyrishennia naukovoi zadachi, shcho poliahaie v novykh naukovykh danykh shchodo stanu bariernoi funktsii kyshechnyka, mikrobiomu, zahalnoi rezystentnosti ta produktyvnosti kurchat-broileriv za dii monohlitserydiv, shcho mistiat korotkolantsiuhovi zhyrni kysloty (SCFA-M). Na osnovi otsinky moduliatsii ekspresii molekuliarnykh markeriv u dvanadtsiatypalii ta slipii kyshkakh kurchatbroileriv ta yikh vzaiemozviazkiv z mikrobiomom upershe vstanovleno vplyv zadavannia SCFA-M kurchatam-broileram na stan bariernoi funktsii kyshechnyka.
Stan bariernoi funktsii kyshechnyku kurchat-broileriv za umov dii monohlitserydiv
Keywords: курчата-бройлери; kurchata-broilery; моногліцериди; monohlitserydy; коротколанцюгові жирні кислоти; korotkolantsiuhovi zhyrni kysloty; мікробіом кишечника; mikrobiom kyshechnyka; дванадцятипала та сліпа кишки; dvanadtsiatypala ta slipa kyshky; імунні маркери; imunni markery; прозапальні маркери; prozapalni markery; адгезивні білки; adhezyvni bilky; гематологічні та біохімічні показники крові; hematolohichni ta biokhimichni pokaznyky krovi