Динаміка інтер’єрних показників свиней при вирощуванні в умовах глибокої незмінної підстилки - Повод, Микола Григорович; Povod, Mykola; Баранченко, В. О.; Baranchenko, V. O.; Єсіна, Елеонора В’ячеславівна; Yesina, E. (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2008)
Показано, що морфологічні і біохімічні показники крові дослідних поросят пов’язані з показниками живої маси. Чим менша маса, тим значніші відхилення від норми в гематологічних показниках. Встановлено, що поросята на глибокій незмінній підстилці, як і за інших технологій вирощування, хворіють на дизентерію і колібактеріоз. Їх виникненню і поширенню сприяють порушення умов утримання і незбалансована годівля. Pokazano, shcho morfolohichni i biokhimichni pokaznyky krovi doslidnykh porosiat poviazani z pokaznykamy zhyvoi masy. Chym mensha masa, tym znachnishi vidkhylennia vid normy v hematolohichnykh pokaznykakh. Vstanovleno, shcho porosiata na hlybokii nezminnii pidstyltsi, yak i za inshykh tekhnolohii vyroshchuvannia, khvoriiut na dyzenteriiu i kolibakterioz. Yikh vynyknenniu i poshyrenniu spryiaiut porushennia umov utrymannia i nezbalansovana hodivlia.
Dynamika interiernykh pokaznykiv svynei pry vyroshchuvanni v umovakh hlybokoi nezminnoi pidstylky
Keywords: свинні; svynni; вирощування; vyroshchuvannia; глибока незмінна підстилка; hlyboka nezminna pidstylka; незбалансована годівля; nezbalansovana hodivlia; хвороби; khvoroby