Порівняльна оцінка життєвого стану інтродукованих і аборигенних деревних рослин примагістральної лісосмуги траси Дніпропетровськ—Донецьк - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Пономарьова, Олена Анатоліївна; Ponomariova, Olena (Національна академія наук України, Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка Національної академії наук України, Національний дендрологічний парк "Софіївка" Національної академії наук України, Державний дендрологічний парк "Олександрія" Національної академії наук України, Державний дендрологічний парк "Тростянець" Національної академії наук України, 2016)
Зазначено, що поліфункціональність захисних примагістральних насаджень потребує стабільності цих штучних екосистем. Урахування відповідності умов зростання екологічним вимогам деревних рослин є основою під час створення довговічних захисних насаджень. Аналіз видового складу у смузі відводу траси Дніпропетровськ - Донецьк показав, що деревна рослинність придорожної лісосмуги представлена 21-им видом деревних рослин, з них 10 інтродукованих. За кількістю екземплярів інтродуковані види переважають (61,63 % від усіх дерев лісосмуги). Такі інтродуковані види, як Robin іа pseudoacacia L., Acer negundo L., Populus pyramidalis Roz-, Gleditsia triacanlhos L., представлені найбільшою кількістю екземплярів. Серед аборигенних видів домінують Acer platanoides L. і Populus nigra L. Найвищими показниками життєвості характеризуються представники північноамериканської флори - R. pseudoacacia та G. triacanthos, які є одними з кількісних домінантів у насадженнях. Найбільша кількість видів належить до групи ксерофітів (38,2 %), а разом з представниками груп ксеромезофітів і мезоксерофітів їх частка становить 55,8 %. Найвища стійкість (оцінювання за категоріями життєвого стану) притаманна інтродукованим рослинам-ксерофітам.The protective roadside shelterbelts are polyfunctional system. Relevant environmental requirements of species by growing conditions are the basis of creating sustainable plantations. We have studied the roadside planting along the highway Dnipropetrovsk—Donetsk. The species compositions of woody plants are 21 species, 10 of which are introducents. By the number of instances, the introducents plants are predominateand account for 61.63 %. Prevailing in the number of instances can be noted introducents plants such Robinia pseudoacacia L., Acer negundo L., Populus pyramidalis Roz., Gleditsia triacanthos L. Among native species should be pointed out Acer platanoides L. and Populus nigra L. High levels of vitality have representatives of North American flora (R. pseudoacacia and G. triacanthos). The most number of species in a roadside belt are from the group of xerophytes (38.2%). Xerophytes, xeromesophytes and meso-xerophytes constitute the 55.8 % of woody plants. The most of resistant species belong to group of in troducents xerophytes plants.
Сomparative evaluation of the vital state of introducent and indigenous woody plants in roadside shelterbelts route Dnipropetrovsk—Donetsk
Keywords: захисні придорожні лісосмуги; protective roadside shelterbelts; деревні рослини; woody plants; інтродуценти; introducents; аборигенні рослини; indigenous plants; життєвий стан; the vital state; посухостійкість; drought re sistance