Стратегія забезпечення ефективності агрегатного методу ремонту вузлів гідравлічних систем мобільних машин. - Мельянцов, П. Т.; Melyantsov, P. (Aeropanzer Publishing House, 2025)
В роботі розглянуто стратегію підвищення ефективності агрегатного методу ремонту гідроагрегатів мобільних машин, як ключовий напрям забезпечення технічної готовності гідрофікованих технічних систем. Наведено аналіз трьох варіантів реалізації агрегатного підходу: використання нового агрегату, гідроагрегату, відремонтованого на спеціалізованому підприємстві, та агрегату, відновленого на потужностях власної ремонтно-обслуговуючої бази. Запропоновано систему коефіцієнтів, яка дозволяє об’єктивно оцінити ефективність кожного варіанту за критеріями витрат часу, собівартості ремонту та економічної доцільності. Обґрунтовано вплив номенклатури відновлених деталей, як на зменшення простою техніки, так і на загальні витрати. Визначено, що агрегатний метод ремонту забезпечує суттєве скорочення часу простою машин, однак потребує оптимізації логістики обігових фондів та належного технічного оснащення ремонтної бази. Запропонований підхід може бути використаний для прийняття раціональних рішень щодо організації ремонту в умовах сервісного обслуговування мобільної техніки. V roboti rozghlianuto stratehiiu pidvyshchennia efektyvnosti ahrehatnoho metodu remontu hidroahrehativ mobilnykh mashyn, yak kliuchovyi napriam zabezpechennia tekhnichnoi hotovnosti hidrofikovanykh tekhnichnykh system. Navedeno analiz trokh variantiv realizatsii ahrehatnoho pidkhodu: vykorystannia novoho ahrehatu, hidroahrehatu, vidremontovanoho na spetsializovanomu pidpryiemstvi, ta ahrehatu, vidnovlenoho na potuzhnostiakh vlasnoi remontno-obsluhovuiuchoi bazy. Zaproponovano systemu koefitsiientiv, yaka dozvoliaie obiektyvno otsinyty efektyvnist kozhnoho variantu za kryteriiamy vytrat chasu, sobivartosti remontu ta ekonomichnoi dotsilnosti. Obgruntovano vplyv nomenklatury vidnovlenykh detalei, yak na zmenshennia prostoiu tekhniky, tak i na zahalni vytraty. Vyznacheno, shcho ahrehatnyi metod remontu zabezpechuie suttieve skorochennia chasu prostoiu mashyn, odnak potrebuie optymizatsii lohistyky obihovykh fondiv ta nalezhnoho tekhnichnoho osnashchennia remontnoi bazy. Zaproponovanyi pidkhid mozhe buty vykorystanyi dlia pryiniattia ratsionalnykh rishen shchodo orhanizatsii remontu v umovakh servisnoho obsluhovuvannia mobilnoi tekhniky.
Stratehiia zabezpechennia efektyvnosti ahrehatnoho metodu remontu vuzliv hidravlichnykh system mobilnykh mashyn.
Keywords: мобільні машини; mobilni mashyny; гідравлічні системи; hidravlichni systemy; гідроагрегати; hidroahrehaty; ремонт; remont; оборотний фонд; oborotnyi fond