Клінічні випадки міксоматозно-дегенеративного захворювання мітрального клапана у собак - Ренгач, Д. І.; Renhach, D. I.; Тішкіна, Наталія Миколаївна; Tishkina, Natalіia; Tishkina, Natalya; Tishkina, N.; Tishkina, N. N.; Tishkina, N. M.; Tishkina, Natalia (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено клініко-морфологічні та ехокардіографічні особливості перебігу міксоматозно-дегенеративного захворювання мітрального клапана (MMVD) у собак дрібних порід. У всіх тварин виявлено характерні ознаки патології: деформацію стулок мітрального клапана, мітральну регургітацію, збільшення лівого передсердя та прояви хронічної серцевої недостатності. Проведена комплексна кардіопротекторна терапія сприяла покращенню клінічного стану, зменшенню вираженості респіраторних симптомів і стабілізації гемодинамічних показників. Отримані результати підтверджують високу інформативність ехокардіографії для діагностики та моніторингу MMVD, а також важливість раннього виявлення захворювання та довготривалого контролю пацієнтів. Doslidzheno kliniko-morfolohichni ta ekhokardiohrafichni osoblyvosti perebihu miksomatozno-deheneratyvnoho zakhvoriuvannia mitralnoho klapana (MMVD) u sobak dribnykh porid. U vsikh tvaryn vyiavleno kharakterni oznaky patolohii: deformatsiiu stulok mitralnoho klapana, mitralnu rehurhitatsiiu, zbilshennia livoho peredserdia ta proiavy khronichnoi sertsevoi nedostatnosti. Provedena kompleksna kardioprotektorna terapiia spryiala pokrashchenniu klinichnoho stanu, zmenshenniu vyrazhenosti respiratornykh symptomiv i stabilizatsii hemodynamichnykh pokaznykiv. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut vysoku informatyvnist ekhokardiohrafii dlia diahnostyky ta monitorynhu MMVD, a takozh vazhlyvist rannoho vyiavlennia zakhvoriuvannia ta dovhotryvaloho kontroliu patsiientiv.
Klinichni vypadky miksomatozno-deheneratyvnoho zakhvoriuvannia mitralnoho klapana u sobak
Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327
Keywords: міксоматозно-дегенеративне захворювання мітрального клапана; miksomatozno-deheneratyvne zakhvoriuvannia mitralnoho klapana; собаки; sobaky; ехокардіографія; ekhokardiohrafiia; хронічна серцева недостатність; khronichna sertseva nedostatnist