Ефективність ґрунтових та післясходових гербіцидів у посівах сочевиці звичайної Північного Степу України - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Ткаліч, Юрій Ігорович; Tkalich, Yurii; Гончар, Наталія Вікторівна; Honchar, Nataliia; Козечко, Володимир Іванович; Kozechko, Volodymyr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Наведено результати досліджень щодо вивчення ефективності дії гербіцидів на бур’яни в посівах сочевиці зви-чайної сорту Лінза, проведених на науково-дослідному полі навчально-наукового центру Дніпровського державного аграрно-еко-номічного університету, що розташоване в Дніпровському районі Дніпропетровської області. Ґрунтовий покрив представленийчорноземом звичайним малогумусним повнопрофільним. Потенційна засміченість ґрунту в орному шарі вегетативними органамирозмноження багаторічних коренепаросткових бур’янів середня (100–120 тис. шт./м²), а насінням малорічних бур’янів висока(800–900 млн. шт./га). Сочевицю звичайну розміщували після пшениці озимої. Ґрунтові та післясходові гербіциди вносили мало-габаритним обприскувачем ОМ-4, розробленим кафедрою загального землеробства та ґрунтознавства ДДАЕУ та ТОВ “Агромо-дуль”, у рекомендовані строки. Роки вирощування сочевиці звичайної були типовими для зони Степу України, але різнилися закількістю опадів. Виявлено основні причини незначного ареалу поширення сочевиці звичайної, акцентовано увагу на необхідно-сті інтегрованої боротьби з бур’янами для успішного вирощування цієї зернобобової культури. Встановлено, що в сегетальномуугрупованні сочевиці звичайної домінуюче положення займали амброзія полинолиста та злакові однорічні, які на початку і напри-кінці вегетації культури становили близько 90% від загальної кількості бур’янів. Відмічено також наявність незначної кількостілободи білої, березки польової, щириці загнутої та інших. За оцінки технічної ефективності гербіцидів у посівах сочевиці звичай-ної, яка є слабким конкурентом бур’янам, указано на необхідність враховувати їхній вплив на масу бур’янових рослин. Найкращірезультати в контролюванні амброзії полинолистої в посівах дослідної культури забезпечили препарати на основі прометрину400 г/л + метрибузину 100 г/л, імазетапіру 100 г/л та імазамоксу 40 г/л, які сприяли зниженню її маси в повітряно-сухому станіна 67,9; 64,4 і 62,1% відповідно, порівняно з контролем. Найменш ефективним при цьому виявився страховий гербіцид на ос-нові метрибузину 600 г/л, що сприяв зниженню маси амброзії полинолистої в повітряно-сухому стані лише на 10,7% відносноконтролю. Технічна ефективність дії гербіцидів та їх бакових сумішей на дводольні малорічні бур’яни була практично однаковоюі коливалася в межах від 50,0 до 87,5%. Використання гербіцидів та їх бакових сумішей в цілому дало змогу зберегти від 0,03 до0,26 т/га зерна сочевиці звичайної порівняно з контролем без внесення гербіцидів. Препарати гербіцидів за впливом на вро-жайність зерна між собою відрізнялися несуттєво, потрібно виділити лише страхові гербіциди на основі імазамоксу 40 г/л таімазетапіру 100 г/л, застосування яких забезпечувало врожайність на рівні 1,19 та 1,23 т/га, що було більше за контроль на22,7 та 26,8%, відповідно. The results of research on the effectiveness of action of herbicides on weeds in crops of Scarlet grosbeak of the Linza variety, conducted on the experimental field of the educational and research center of the Dnipro State Agrarian and Economic University, located in the Dniprovskyi district of Dnipropetrovsk region are presented. The soil is represented by cher-nozem ordinary low in humus full-profile. The potential soil contamination in the arable layer by vegetative organs of reproduction of perennial suckering weeds was average (100–120 thousand pieces / m2), and high (800–900 million pieces / ha) by seeds of annual weeds. Scarlet grosbeak was placed after winter wheat. Soil-applied and post-emergence herbicides were applied in the recommended time by a small-sized sprayer OM-4, developed by the Department of General Agriculture and Soil Science of the State Agrarian and Economic University and limited liability company “Agromodul”. Years of Scarlet grosbeak growing were characterized as typical for the Steppe zone of Ukraine, but differed in the amount of precipitations. The main reasons for the small area of distribution of Scarlet grosbeak are identified. The attention was paid to the need for integrated weed control for the successful growing of this legume crop. It is found that in the segetal сommunity of Scarlet grosbeak the dominant position was occupied by common ragweed and annual cereals, which at the beginning and end of the growing season accounted for about 90% of the total number of weeds. The presence of a small amount of white orache, lesser bindweed, redroot amaranth and others was also noted. In accordance with the evaluations of the technical efficacy of herbicides in crops of Scarlet grosbeak, which are a weak competitor to weeds, indicate the need to take into account their effect on the weight of weeds. The best results in the control of common ragweed in the crops of the studied culture were provided by preparations based on Prometryn 400 g / l + Metribuzin 100 g / l, Imazethapyr 100 g / l and Imazamox 40 g / l, which helped to reduce its weight in the air-dry state by 67.9; 64.4 and 62.1%, respectively, compared with the control. The least effective was the insurance (post-emergence) herbicide based on Metribuzin 600 g / l, which helped to reduce the mass of common ragweed in the air-dry state by only 10.7% compared to the control. The technical efficiency of herbicides action and their tank mixtures on dicotyledonous annual weeds was almost the same and ranged from 50.0% to 87.5%. The use of herbicides and their tank mixtures in general allowed to save from 0.03 t / ha to 0.26 t / ha grain of Scarlet grosbeak compared to the control without herbicides. Herbicide preparations differed insignificantly in terms of the effect on grain yield. The insurance (post-emegence) herbicides based on Imazamox 40 g / l and Imazethapyr 100 g / l should be distinguished. The use of this herbicides provided yielding capacity on the level 1.19 and 1.23 t / ha, which was more than control by 22.7 and 26.8%, respectively.
Effectiveness of Soil-Applied and Post-Emergence Herbicides in Crops of Scarlet Grosbeak (Erythrina Erythrina) of the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: сочевиця звичайна; Scarlet grosbeak; бур’яни; weeds; гербіциди; herbicides; бакові суміші; tank mixtures; урожайність; yield; технічна ефективність; technical efficiency