Методичні підходи до оцінки вологості стійкого в’янення рослин дерново-літогенних ґрунтів на червоно-бурих глинах - Маслікова, Катерина Павлівна; Maslikova, Kateryna; Лядська, І.В.; Lyadsʹka, I.; Жуков, Олександр Вікторович; Zhukov, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2016)
У роботі для дерново-літогенних ґрунтів на червонувато-коричневій глині ​​були визначені стійкі показники вологості точки в'янення рослин із розрахунковим методом та використанням рослинних мініатюр та причин відмінностей цих підходів. Встановлено, що показники стійких показників точки в'янення рослин на рівні дерно-літогенних ґрунтів на червонувато-коричневій глині ​​становлять 6,4–10,1%. Встановлено, що розподіл цього показника за профілем обстеженого типу техносему характеризується значно неоднаковим. Такі особливості техноземного будівництва можна розглядати як негативну особливість для росту рослин та формування продуктивності екосистеми.he sustainable plant wilting point moisture indicators have been defined in the work for sod-lithogenic soils on reddish-brown clay by means of calculation method and using vegetation miniatures and the causes of variances of these approaches. The sustainable plant wilting point indexes have been found to be 6,4–10,1 % for sod-lithogenic soils on reddish-brown clay. The distribution of this indicator on the profile of technosem type examined has been found to be characterized by significantly unequal. Such features of tehnozem construction can be seen as a negative feature for plant growth and formation of ecosystem productivity.
Methodical Approaches to the Moisture estimation of the steady rotation of plants of turf-lithogenic soils on red-brown clays
Keywords: стійка вологість; sustainable; в'янення рослин; plant wilting; дерново-літогенічні ґрунти; sod-lіtogenіc soils; рекультивація; recultivation