Особливості білково-азотистого обміну у молодняку овець - Микитюк, Віктор Васильович; Mykytiuk, V.; Mykytyuk, V. V.; Mykytiuk, V. V.; Mikityuk, V. V.; Поротікова, Інна Ігорівна; Porotikova, I.; Porotikova, I. I. (Інститут біології тварин НААН, 2015)
Покращення перетравності поживних речовин повинно базуватися на знаннях фізіолого-біохімічних процесів, які визначають розвиток молодняку, формування його продуктивності і резистентності до несприятливих факторів середовища. Особливо важливим є період раннього постнатального онтогенезу, коли формується та закріплюється певний тип обміну речовин. Вивчення окремих сторін перебігу метаболічного профілю у різних генотипів тварин залежно від їх вікових особливостей є основою забезпечення високої інтенсивності росту молодняку на всіх етапах вирощування через підвищення конверсії поживних речовин корму в продукцію. Тому метою досліджень було вивчення деяких показників білково-азотистого обміну речовин у молодняку овець, які дають можливість раннього прогнозування їх м’ясної продуктивності. Для досягнення поставленої мети було проведено науковогосподарський дослід з вивчення ефективності використання кормів різновіковими баранцями після відлучення їх від маток у віці 3, 4 і 5 місяців за 60-добовий період вирощування. Результати визначення показників перетравності поживних речовин показали, що найвища перетравність сухої та органічної речовини була у баранців 6-місячного віку, яка складала 68,3- 69,7%. Динаміка зміни цих показників у віковому аспекті вказує на більш суттєву різницю поміж 6- і 5-місячним віком, ніж 5- і 4- місячним віком.Така ж тенденція спостерігається і за перетравністю протеїну. Отримані нами дані в цілому добре узгоджуються з показниками добових приростів маси тіла тварин у ці вікові періоди. Також було встановлено, що, починаючи з 5-місячного віку проходить перерозподіл енергії спожитих поживних речовин, зменшуються витрати її на здійснення процесів життєдіяльності організму і збільшується кількість енергії, яка йде безпосередньо на синтез продукції. Крім цього, аналіз даних балансу азоту і його використання баранцями різного віку показав, що його засвоєння у 4- і 5- місячному віці, не зважаючи на різну кількість спожитого з раціоном Нітрогену, було практично однакове як в розрахунку від прийнятого – 36,6-36,0 %, так і перетравленого – 53,8-53,6 %. Більш ефективне використання Нітрогену баранцями 6-місячного віку, а їх перевага становила від прийнятого відповідно 2,9 і 3,3 %, а від перетравленого – 4,7-4,9 %, свідчить про кращий розвиток у них шлунково-кишкового тракту, а саме тонкого відділу, де проходить основний процес всмоктування Нітрогену. Таким чином, у молодняку овець дніпропетровського типу асканійської м’ясо-вовнової породи, не зважаючи на різні строки відлучення їх від маток, прояв високої енергії росту забезпечується інтенсивністю обмінних процесів в організмі. Але більш яскраво виражений цей процес у ягнят, відлучених від вівцематок у 4- місячному віці, що підтверджується наявністю у них високої кореляції між живою масою і вмістом альбумінів. Improving of the nutrients digestibility should be based on the knowledge of physiological and biochemical processes that determine the development of the young animals, the formation of its productivity and environment resistance. Especially important is the early period of postnatal ontogenesis, when a specific type of metabolism is formed. The study of individual aspects of the metabolism in different genotype animals depending on their age is the basis for high growth intensity of young animals at all stages of rearing because of the feed nutrients conversion increasing into products. Therefore, the aim of research was to study some indices of protein and nitrogen metabolism in young sheep that can give early prediction of their meat productivity. To achieve this goal scientific and economic expertise studying the efficiency of feed use in different age rams after their weaning in the age of 3, 4 and 5 months during a 60-day growing period was held. The results showed that the highest digestibility of dry and organic matter was in 6 months rams , that is 68.3-69.7 %. Dynamics of these indexes indicates more significant difference between 6- and 5-months than the 5- and 4-months of animals age. The same trend is observed for protein digestibility. Received results are coordinated with daily grow of animals’ body weight in these age periods. It was also found that the redistribution of energy from taken nutrients takes place in animals of 5 months age, costs for implementing of the vital processes decrease and the amount of energy that goes directly to the products synthesis increases. Analysis of nitrogen balance and its use by different ages rams of showed that its digestibility in 4 - and 5-months of age, despite the different amount of used Nitrogen was almost the same as in the calculation of the eaten – 36.6-36.0% and digested – 53.8 is 53.6 %. More efficient use of Nitrogen was in 6 month rams, and their advantage, respectively, 2.9 and 3.3 %, and from digested – 4.7-4.9 %, shows the best development of their gastrointestinal tract, namely its thin department, where the main process of Nitrogen absorption takes place. Thus, in young sheep of Dnipropetrovsk type of Askania meat and wool breed, despite the different period of weaning, the manifestation of high growth energy is provided by the intensity of metabolic processes in the body. But the this process is more evident in lambs, weaned at 4 months age that are confirmed by high correlations between live weight and albumin content.
Osoblyvosti bilkovo-azotystoho obminu u molodniaku ovets
Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-490X
Keywords: обмін; metabolism; молодняк овець; young sheep; вік; age; білок; protein; Нітроген; Nitrogen