Вплив нової кормової добавки гумінової природи на метаболічний профіль лабораторних щурів в умовах Навчально-науково-виробничого клініко-діагностичного центру факультету ветеринарної медицини Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Варава, М. І.; Varava, M. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
В умовах Навчально-науково-виробничого клініко-діагностичного центру факультету ветеринарної медицини Дніпровського державного аграрно-економічного університету було проведено дослідження щодо впливу нової кормової добавки гумінової природи «Вітагум», отриманої з екологічно чистого українського леонардиту, на метаболічний профіль лабораторних щурів. Встановлено оптимальну кількість біологічно активної кормової добавки «Вітагум», а саме 3 мг діючої речовини на одну тварину для підвищення приросту маси тварин. За результатами досліджень встановлено зміни у межах фізіологічних норм біохімічних та гематологічних показників крові лабораторних щурів. Виявлено збільшення концентрації загального білку за рахунок збільшення фракції альбумінів та глобулінів на тлі вірогідного зниження концентрації креатиніну та сечовини, що вказує на перевагу анаболізму над катаболізмом. Встановлено зниження активності деяких ферментів-маркерів запалення у порівнянні до тварин контрольної групи. In terms of educational, scientific and manufacturing clinical-diagnostic center Faculty of Veterinary Medicine Dnipro State Agricultural and Economic University conducted research on the impact of a new feed additive humic nature "Vitahum" derived from environmentally friendly Ukrainian leonardite, the metabolic profile of laboratory rats. The optimal amount of biologically active feed additive "Vitahum", namely 3 mg of active substance per animal to increase weight gain of animals. According to the results of the research, changes within the physiological norms of biochemical and hematological parameters of the blood of laboratory rats were established. An increase in the concentration of total protein due to an increase in the fraction of albumin and globulins against the background of a probable decrease in the concentration of creatinine and urea, which indicates the advantage of anabolism over catabolism. A decrease in the activity of some enzymes-markers of inflammation in comparison with animals of the control group.
Influence of a new feed additive of humic nature on the metabolic profile of laboratory rats in the conditions of the Educational-research-production clinical-diagnostic center of the Faculty of Veterinary Medicine of the Dniprо State Agrarian-Economic University
Keywords: лабораторні щури; laboratory rats; гумінові речовини; humic substances; український леонардит; Ukrainian leonardite; метаболізм; metabolism; анаболізм; anabolism