Видовий склад та стан деревних насаджень Парку "Воїнам визволителям" міста Дніпропетровська - Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga; Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina (Національний лісотехнічний університет України, 2014)
Вивчено склад дендрофлори парку "Воїнам визволителям". Встановлено, що на території парку зростає 224 екземпляри дерев, що представлені виключно листяними породами, які належать до 9 видів і 7 родин. Це головним чином інтродуковані види. До домінуючих деревних порід відносяться в'яз гладкий і робінія звичайна. Більшість дерев за шкалою фітосанітарного стану оцінено як ослаблені і дуже ослаблені. Близько 33 % рослин з різним ступенем уражені хворобами та ентомошкідниками. За шкалою вибагливості деревних порід до вологості найчисельнішу групу становлять ксеромезо- фіти, половина дерев парку відноситься до мегатрофів (верба біла, клени гостролистий і ясенелистий, в'яз гладкий, бузок звичайний), за інтенсивності освітлення у парку пере- важають світлолюбні породи. Надано рекомендації щодо покращання стану паркових насаджень і повноцінного виконання ними всіх передбачуваних функцій. The composition of the assortment of tree plantations in "Soldiers of Liberation" Memorial Park is studied. An analysis of the inventory of the park plantations revealed that 224 trees belonging to 9 species and 7 families grow on the territory. A species composition is represented by exclusively deciduous trees. These are mainly introduced species. Dominant tree species are Ulmus laevis Pall. and Robinia pseudoacacia L. Most of the trees are evaluated as impaired and very impaired according to the phytosanitary scale. About 33 % of plants are found to be affected by the diseases and entomopestes. Xeromesophytes constitute a large group according to the scale of the tree species humidity demand. A half of the park trees belongs to a megatrophic group (Salix alba, Acer platanoides and Acer negundo, Ulmus laevis, Syringe vulgaris). Heliophilous species are dominant concerning the park lightning. Recommendations to improve the park plantations and implementation of all the necessary functions are provided
The Species Composition and the State of Tree Plantations of the Memorial Park "Soldiers of Liberation" in Dnepropetrovsk
Keywords: парк "Воїнам визволителям"; Memorial Park "Soldiers of Liberation"; дендрофлора; tree plantation; видовий склад; species composition; фіто- санітарний стан; phytosanitary condition; листяне дерево; deciduous tree