Питання впливу складування розкривних порід у відвалах на прилеглі сільськогосподарські угіддя - Максимова, Наталія Миколаївна; Maksimova, Nataliya; Петрушина, Галина Олександрівна; Petrushyna, Halyna; Чушкіна, Ірина Вікторівна; Chushkina, Iryna (Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, 2023)
Аналіз місця складування відвалів розкривних порід та прилеглих територій показав доцільність визначення на стадії формування звітів оцінки впливу на довкілля планованої діяльності показників пилового навантаження з врахуванням тривалості впливу. Під час складання відповідних звітів ОВД основна увага приділяється питанням поводження з відходами І-ІІІ класів небезпеки, а тривалий вплив дефляції поверхні відвалів розкривних порід розглядається не достатньо, оскільки враховується їх інтенсивне самозарастання та майже не враховується можливість розвитку суфозійних процесів та явищ, які будуть сприяти періодичному відкриттю поверхні насипу. Також не розглядаються питання щодо формування захисних лісосмуг задля мінімізації пилового навантаження на прилеглі території до місць складування відвалів розкривних порід, хоча техногенний вплив може бути істотним за тривалістю. The analysis of the overburden dump site and adjacent territories showed the feasibility of determining the dust load indicators at the stage of forming environmental impact assessment reports of the planned activity, taking into account the duration of the impact. When preparing relevant reports, the main attention is paid to wastes of the I-III hazard classes, and the long-term impact of deflation processes from bulk rock dumps is not taken into account enough, because their self-healing occurs intensively. The possibility of the development of suffusion processes and phenomena contributing to the rapid opening of the embankment surface is not taken into account. Also, issues related to the formation of protective forest strips to minimize the dust load on the adjacent territories to the storage sites of overburden rock dumps are not considered, although the man-made impact can be significant due to the multi-year duration.
The issue of impact of storage of overburden in dumps on adjacent agricultural lands
Keywords: відвали розкривних порід; landfills of overburden; землі сільськогосподарського призначення; agricultural land; водневий показник сольової витяжки; salt extract pH value; гранулометричний склад; granulometric composition