Особливості адаптивної селекції в умовах недостатнього зволоження - Ващенко, Володимир Васильович; Vashchenko, Volodymyr; Шевченко, Олександра Олександрівна; Shevchenko, Oleksandra (Інститут зернових культур, 2023)
Основним завданням селекції пшениці м’якої озимої є створення пластичних сортів з високим адаптивним потенціалом. Екологічна пластичність ефективно використовувати сприятливі фактори зовнішнього середовища, здатність сорту протистояти стресовим факторам. Ступінь реакції генотипів на зміну умов зовнішнього середовища характеризується коефіцієнтом екологічної пластичності, який вибирає напрям і рівень змін індивідуальних показників сортозразка відносно адаптивної норми. Пластичність ознаки є незалежною властивістю і знаходиться під специфічним генетичним контролем. Стабільність і пластичність ознак сортів обумовлені здатністю генетичних механізмів рослини зводити до мінімуму наслідки негативного впливу середовища. Стабільність – стійкість реалізації притаманної генотипу реакції на зміну умов середовища. Osnovnym zavdanniam selektsii pshenytsi miakoi ozymoi ye stvorennia plastychnykh sortiv z vysokym adaptyvnym potentsialom. Ekolohichna plastychnist efektyvno vykorystovuvaty spryiatlyvi faktory zovnishnoho seredovyshcha, zdatnist sortu protystoiaty stresovym faktoram. Stupin reaktsii henotypiv na zminu umov zovnishnoho seredovyshcha kharakteryzuietsia koefitsiientom ekolohichnoi plastychnosti, yakyi vybyraie napriam i riven zmin indyvidualnykh pokaznykiv sortozrazka vidnosno adaptyvnoi normy. Plastychnist oznaky ye nezalezhnoiu vlastyvistiu i znakhodytsia pid spetsyfichnym henetychnym kontrolem. Stabilnist i plastychnist oznak sortiv obumovleni zdatnistiu henetychnykh mekhanizmiv roslyny zvodyty do minimumu naslidky nehatyvnoho vplyvu seredovyshcha. Stabilnist – stiikist realizatsii prytamannoi henotypu reaktsii na zminu umov seredovyshcha.
Osoblyvosti adaptyvnoi selektsii v umovakh nedostatnoho zvolozhennia
Keywords: фактори зовнішнього середовища; faktory zovnishnoho seredovyshcha; коефіцієнт екологічної пластичності; koefitsiient ekolohichnoi plastychnosti; стійкість генотипу на зміну умов середовища; stiikist henotypu na zminu umov seredovyshcha