Іонометричний метод визначення кількості соматичних клітин у молоці - Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn (Інститут механізації тваринництва НААН України, 2010)
Важливий показник якості молока - вміст соматичних клітин (SCC). Маючи можливість постійно контролювати вміст соматичних клітин, господарства можуть більш оперативно виявити маститних корів і в результаті цього покращити якість і сортність сирого молока. Відомо, що при виникненні запального процесу у вимені (мастит) змінюється не тільки якісний склад молока, але і його фізико-хімічні властивості, зокрема концентрація іонів натрію, калію, кальцію, хлору та електропровідність. Дослідженні залежності концентрацій іонів натрію [Na], калію [K], кальцію [Са], хлору [CIJ та електропровідності ЕС від кількості соматичних клітин SCC. Розглянуті преваги і недоліки іонометричного методу серед інших методів визначення кількості соматичних клітин. Vazhlyvyi pokaznyk yakosti moloka - vmist somatychnykh klityn (SCC). Maiuchy mozhlyvist postiino kontroliuvaty vmist somatychnykh klityn, hospodarstva mozhut bilsh operatyvno vyiavyty mastytnykh koriv i v rezultati tsoho pokrashchyty yakist i sortnist syroho moloka. Vidomo, shcho pry vynyknenni zapalnoho protsesu u vymeni (mastyt) zminiuietsia ne tilky yakisnyi sklad moloka, ale i yoho fizyko-khimichni vlastyvosti, zokrema kontsentratsiia ioniv natriiu, kaliiu, kaltsiiu, khloru ta elektroprovidnist. Doslidzhenni zalezhnosti kontsentratsii ioniv natriiu [Na], kaliiu [K], kaltsiiu [Sa], khloru [CIJ ta elektroprovidnosti ES vid kilkosti somatychnykh klityn SCC. Rozghlianuti prevahy i nedoliky ionometrychnoho metodu sered inshykh metodiv vyznachennia kilkosti somatychnykh klityn.
Ionometrychnyi metod vyznachennia kilkosti somatychnykh klityn u molotsi
Keywords: якість молока; yakist moloka; соматичні клітини; somatychni klityny; лічильники соматичних клітин; lichylnyky somatychnykh klityn; іонометричний метод; ionometrychnyi metod; іоноселективні електроди; ionoselektyvni elektrody