Параметри мікроклімату в свинарських приміщеннях влітку за різних систем вентиляції та їхній вплив на продуктивність лактуючих свиноматок і ріст підсисних поросят - Самохіна, Євгенія Анатоліївна; Samokhina, Yevheniia; Повод, Микола Григорович; Povod, Mykola; Милостивий, Роман Васильович; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman (Сумський НАУ, 2018)
За результатами досліджень встановлено, що за високої температури зовнішнього повітря геотермальна система вентилювання приміщення, за рахунок охолодження повітря в підземних шахтах, дозволяє створити більш комфортні температурні умови утримання як для поросят, так і для свиноматок, порівняно з традиційною системою вентиляції. Створені за використання геотермальної системи вентилювання кращі умови мікроклімату в спекотний літній період у свинарнику для проведення опоросу сприяли покращенню збереженості поросят на період відлучення, інтенсивності їхнього росту, збільшенню приросту живої маси та маси гнізда при відлученні. According to results of research has been determined that at a high outdoor air temperature, geothermal ventilation system of the room, due to cooling of air in underground mines, allows creating more comfortable temperature conditions for piglets and sows, in comparison with the traditional ventilation system. The best microclimate conditions have been created during the use of geothermal ventilation system during the hot summer period in the pigsty for farrowing, and contributed to the improvement of piglet survival at weaning period, growth intensity, increase the gain in live weight and weight of the nest at weaning.
Microclimate parameters in the pig breeding areas in summer for different ventilation systems and their impact on productivity of lactating sows and growth of suckling piglets
Keywords: мікроклімат; microclimate; повітря; air; температура; temperature; газовий склад; gas composition; свиноматка; sow; порося; piglet