Вплив фактора стресостійкості на технологічність, якісний склад молока та показники відтворювальної здатності корів української чорно-рябої молочної породи - Cанжара, Роман Андрійович; Sanzhara, R. A.; Sanzhara, R.; Sanzhara, Roman; Sanjara, R. A.; Sangara, R. A.; Черненко, Олександр Миколайович; Chernenko, Oleksandr; Chernenko, O. M.; Chernenko, Oleksandr Mikolajovich; Chernenko, O.; Chernenko, Oleksandr M.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Досліджено вплив рівня стресостійкості корів української чорно-рябої молочної породи на продуктивність, якість молока та відтворювальні показники. Встановлено, що стресостійкі тварини краще адаптуються до технологічних навантажень, зберігаючи стабільні надої та якісні характеристики молока, тоді як стресочутливі особини демонструють суттєве зниження цих показників. Виявлено, що стресостійкість є важливим чинником у формуванні технологічності та продуктивності молочної худоби. Doslidzheno vplyv rivnia stresostiikosti koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody na produktyvnist, yakist moloka ta vidtvoriuvalni pokaznyky. Vstanovleno, shcho stresostiiki tvaryny krashche adaptuiutsia do tekhnolohichnykh navantazhen, zberihaiuchy stabilni nadoi ta yakisni kharakterystyky moloka, todi yak stresochutlyvi osobyny demonstruiut suttieve znyzhennia tsykh pokaznykiv. Vyiavleno, shcho stresostiikist ye vazhlyvym chynnykom u formuvanni tekhnolohichnosti ta produktyvnosti molochnoi khudoby.
Vplyv faktora stresostiikosti na tekhnolohichnist, yakisnyi sklad moloka ta pokaznyky vidtvoriuvalnoi zdatnosti koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody
Cанжара Роман Андрійович https://orcid.org/0000-0002-7660-2476 Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148
Keywords: відтворювальна здатність; vidtvoriuvalna zdatnist; стресостійкість; stresostiikist; молочні корови; molochni korovy; якість молока; yakist moloka