Особливості розвитку органічного сільського господарства на регіональному рівні - Білоткач, Ігор Анатолійович; Bilotkach, Ihor (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Визначено, що розвиток органічного виробництва та ринку органічної сільськогосподарської продукції є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Сектор виробництва та реалізації органічної продукції України характеризується позитивною і сталою динамікою, причому дані тренди співпадають із загальносвітовими. Виробництвом органічної сільськогосподарської продукції займаються багато країн з різними особливостями економічних та інституціональних механізмів. Безумовно перетворення звичайного сільськогосподарського підприємства або ділянки (обробленої або необробленої землі) в органічну ферму слід розглядати як процес. Для успішного завершення процесу знадобиться певний час, ресурси та зусилля. На жаль Дніпропетровська область по забрудненню площ сільськогосподарського призначення займає одне з провідних місць в Україні. Це безумовно не унеможливлює для виробників Дніпропетровської області можливість розвивати органічне агровиробництво, але робить цей напрямок для них більш витратним на початковому етапі. It is determined that the development of organic production and the market of organic agricultural products is quite relevant today due to a number of clear environmental, economic and social benefits inherent in this area of activity. The sector of production and sale of organic products of Ukraine is characterized by positive and stable dynamics, and these trends coincide with global ones. Many countries with different features of economic and institutional mechanisms are engaged in the production of organic agricultural products. Of course, the conversion of a conventional agricultural enterprise or plot (cultivated or uncultivated land) into an organic farm should be considered as a process. It will take some time, resources and effort to complete the process successfully. Unfortunately, the Dnipropetrovsk region is one of the leading countries in Ukraine in terms of agricultural pollution. This certainly does not make it impossible for producers in Dnipropetrovsk region to develop organic agricultural production, but makes this area more costly for them at the initial stage.
Peculiarities of organic agriculture development at the regional level
Keywords: органічне виробництво; organic production; маркетинг; marketing; ринок; market; органічна сільськогосподарська продукція; organic agricultural products; ефективний розвиток; efficient development; регіональна економіка; regional economy