Durability of Thermoviscoelastic Bodies Under Long-Term Cyclic Loading - Булат, Анатолій Федорович; Bulat, Anatoly; Дирда, Віталій Ілларіонович; Dyrda, Vitaly; Карнаухов, В.Г.; Karnaukhov, V. (Springer Nature, 2019)
Запропоновано критерій енергетичної відмови для елементів конструкції з термовипруги, які піддаються абразивному зносу та дисипативному нагріванню. Критерій використовується для розробки алгоритму для обчислення міцності таких членів при тривалому циклічному навантаженні. Отримана проста формула кількості циклів до відмови. Наведено експериментальні результати по руйнуванню гумового вкладиша. Спостерігається хороша відповідність між теоретичними та експериментальними результатами.An energy failure criterion for thermoviscoelastic structural members subject to abrasive wear and dissipative heating is proposed. The criterion is used to develop an algorithm to calculate the durability of such members under long-term cyclic loading. A simple formula of the number of cycles to failure is obtained. Experimental results on destruction of a rubber liner are given. Good agreement between the theoretical and experimental results is observed.
Міцність термовипружних тіл при тривалому циклічному навантаженні
Keywords: в'язкопружна структура; viscoelastic structure; циклічне навантаження; cyclic loading; критерій відмови; failure criterion; гумовий вкладиш; rubber liner