Вплив кормової добавки "Гумілід" на показники протеїнового й амінокислотного обмінів у курчат-бройлерів кросу "Кобб 500" - Михайленко, Євгенія; Mikhaylenko, Yevgeniya; Дьомшина, О. О.; Dʹomshyna, О.; Ушакова, Г. О.; Ushakova, G.; Грибан, Віталій Григорович; Hryban, Vytaliy; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L. (Національна академія аграрних наук України, Ін-т біології тварин., 2016)
Наведено дані щодо вивчення впливу кормової добавки "Гумілід" на загальні біохімічні показники крові та печінки курчат-бройлерів кросу "Кобб 500". Показано, що в курчат, яким у воду додавали "Гумілід", у водорозчинній фракції печінки, найбільша частка якої представлена цитозольною фракцією, та у плазмі крові відбувалось підвищення кількості загального протеїну. У гомогенаті печінки загальна кількість протеїну збільшувалась на 15 %, а у водорозчинній - на 45 %, що надає можливість стверджувати про активізацію синтезу саме водорозчинних протеїнів під впливом речовин гумінової природи. Одержані дані можуть свідчити про інтенсифікацію процесів використання амінокислот для біосинтезу протеїну, що підтверджено даними про підвищення активності гамма-глутамілтранспептидази на 17 % у водорозчинній фракції печінки, яка саме бере участь у транспорті амінокислот у клітину, та аланінамінотрансферази - на 20 %, що вказує на прискорення реакції трансамінування. Встановлено, що в період активного росту (42 доби) відбувається активізація процесів трансамінування, а саме за рахунок аланіну і пірувату, які є активними учасниками глюконеогенезу у печінці та глюкозо-аланінового циклу у м'язовій тканині, що узгоджується з даними із незначного зниження активності АсАТ порівняно з курчатами контрольної групи. Таке зниження спостережено як у плазмі крові, так і в печінці досліджуваних курчат-бройлерів та може свідчити про переключення процесу трансамінування з використання аспарагінової кислоти на аланін в обмінних процесах курчат-бройлерів під впливом речовин гумінової природи та у цей період розвитку. Показано особливо важливу роль печінки у біосинтезі протеїну та на тканинні особливості метаболізму амінокислот і протеїнів у курчат в умовах застосування добавки "Гумілід". Data on the study of the effect of feed additive "Humilid" on the overall biochemical parameters of blood and liver of broiler chickens cross "Cobb 500". It was shown that in chickens to which Humilide was added to water, in the water-soluble fraction of the liver, the largest share of which is represented by the cytosolic fraction, and in the blood plasma, there was an increase in the amount of total protein. In the liver homogenate, the total amount of protein increased by 15%, and in the water-soluble - by 45%, which makes it possible to claim the activation of the synthesis of water-soluble proteins under the influence of humic substances.
The effect of feed additive "Humilid" on the indicators of protein and amino acid metabolism in broiler chickens cross "Cobb 500"
Keywords: курчата-бройлери; broiler chickens; біологічно активна кормова добавка «гумілід»; biologically active feed additive "humilide"; алат; alat; асат; asat; гтп; gtr; лф; lf; протеїновий обмін; protein metabolism