Пододерматит у кролематок - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; et al. (Sergeieva&Co, Karlsruhe, 2024)
Встановлено, що однією з найпоширеніших проблем, які зустрічаються у дорослих кролематок є запалення шкіри на підошовних поверхнях кінцівок. Пододерматит – це поширене шкірне захворювання підошовної поверхні, що виявляється у появі натоптишів, ранок та виразок на оголених підошовних поверхнях переважно тазових, рідше грудних кінцівок. Передумовами для розвитку пододерматиту є: недотримання норм санітарії та гігієни у місцях утримання; сітчаста і жорстка підлога з твердими гранулами; ожиріння; вагітність, відсутність моціону (малорухливий спосіб життя). Перебіг пододерматиту має дві стадії: початкову та важку. На початковій стадії відзначається сильне лущення, сухість, мозолі та гематоми на підошовних поверхнях кінцівок. Далі з’являються виразки і виникає кровоточивість шкіри. Кролематки стають малорухливими, млявими, втрачають апетит та масу тіла, гинуть від загального виснаження організму. Прогресуючи, пододерматит у кролематок проходив у кілька стадій: утворення виразок поверхневого епітелію; інфікування поверхні із розвитком гнійного пододерматиту та проникнення гнійного процесу у підлеглі тканини. It has been established that one of the most common issues encountered in adult female rabbits is skin inflammation of the plantar surfaces of the limbs. Pododermatitis is a common skin disease affecting the plantar surfaces, characterized by the appearance of calluses, sores, and ulcers on the exposed plantar surfaces, primarily of the hind limbs and less frequently the forelimbs. The predisposing factors for the development of pododermatitis include poor sanitation and hygiene in housing conditions, mesh or hard flooring with firm granules, obesity, pregnancy, and lack of exercise (sedentary lifestyle). The progression of pododermatitis comprises two stages: initial and severe. In the initial stage, marked by pronounced desquamation, dryness, calluses, and hematomas occur on the plantar surfaces. Subsequently, ulcers develop, accompanied by skin bleeding. Affected female rabbits become inactive, lethargic, lose appetite and body weight, and may succumb to systemic exhaustion. As it progresses, pododermatitis in does advances though several stages: ulceration of the superficial epithelium, surface infection leading to purulent pododermatitis, and penetration of purulent process into the underlying tissues.
Pododermatitis in female rabbits
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642 Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108 Шарандак Павло Васильович https://orcid.org/0000-0002-5434-666X
Keywords: пододерматит; pododermatitis; кролі; rabbits; захворювання шкіри; skin diseases; фактори ризику; risk factors; опорно-руховий апарат; musculoskeletal system; кінцівки; limbs