Наномодифіковані композиційні розчини - Дерев’янко, Віктор Миколайович; Derevianko, Viktor; Кондратьєва, Наталія Вікторівна; Kondratieva, Nataliia; Волкова, Вікторія Євгенівна; Volkova, Viktorija; Гришко, Ганна Миколаївна; Hryshko, Hanna (УкрДУЗТ, 2021)
Розроблена авторами технологія введення ВНТ передбачає диспергацію нанодобавки в середовищі вода – пластифікатор і наступного введення затворювача в процесі приготування розчину або бетону. На основі попередніх досліджень визначено вміст дисперсних вуглецевих нановолокон в розмірі 0,02 % від маси в’яжучого. Модифікація складів розчинів дозволила зменшити коефіцієнт лінійного розширення до 0,8 при збільшенні міцності в середньому на 8-12 %. The technology of CNT introduction developed by the authors provides for the dispersion of the nanoadditive in the water - plasticizer medium and the subsequent introduction of the sealant in the process of preparation of mortar or concrete. Based on previous studies, the content of dispersed carbon nanofibers was determined to be 0.02% by weight of the binder. Modification of the compositions of the solutions allowed to reduce the coefficient of linear expansion to 0.8 while increasing the strength by an average of 8-12%.
Nanomodification of mineral binders
Keywords: суха суміш; dry mixture; наносистеми; nanosystems; нанотрубки; nanotubes; гіпсові в’яжучі; gypsum binders; структура; structure; гідратація; hydration; поверхнево-активні речовини; surfactants