Оптимізаційні моделі в логістичному менеджменті підприємств в умовах динамічного бізнес-середовища - Величко, Олександр Петрович; Velychko, Oleksandr; Біловербенко, Ігор Миколайович; Biloverbenko, Ihor; Лук’яненко, Віталій Володимирович; Lukianenko, Vitalii; Вінніков, Юрій Вікторович; Vinnikov, Yurii (ВНЗ «Національна академія управління», 2026)
Статтю присвячено дослідженню оптимізаційних моделей у логістичному менеджменті підприємств в умовах динамічного бізнес-середовища, воєнних ризиків та економічної нестабільності в Україні. Обґрунтовано актуальність використання економіко-математичних методів і моделей як інструментів підвищення ефективності управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками підприємств. У роботі систематизовано наукові підходи вітчизняних дослідників до оптимізації логістичних процесів, визначено їх роль у забезпеченні адаптивності та стійкості підприємств до зовнішніх викликів. На основі фінансово-виробничих показників провідних молокопереробних підприємств Дніпропетровщини проаналізовано динаміку розвитку та стан логістичної діяльності. Запропоновано використання системи ключових показників ефективності логістики, зокрема комплексного показника логістики (логістичної ентропії), для оцінювання рівня впорядкованості та передбачуваності логістичних процесів. Проведені розрахунки свідчать про тенденцію до зниження логістичної ентропії, що вказує на підвищення керованості логістичних систем і якості логістичного сервісу. У статті здійснено моделювання та оптимізацію каналів збуту молочної продукції з використанням інструментарію лінійного програмування. Отримані результати підтверджують можливість зростання обсягів реалізації, підвищення рівня товарності продукції та збільшення доходів від збуту. Крім того, розв’язано транспортну задачу лінійного програмування, що дозволило сформувати оптимальний план перевезень і досягти скорочення транспортно-логістичних витрат. Зроблено висновок, що застосування оптимізаційних моделей у логістичному менеджменті є ефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств, раціонального використання ресурсів і забезпечення їх сталого розвитку. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленням цифровізації логістичних процесів та інтеграцією оптимізаційних моделей у систему стратегічного управління підприємствами. The article is devoted to the study of optimization models in the logistics management of enterprises in the conditions of a dynamic business environment, military Xrisks and economic instability in Ukraine. The relevance of using economic and mathematical methods and models as tools for increasing the efficiency of managing material, information and financial flows of enterprises is substantiated. The work systematizes the scientific approaches of domestic researchers to the optimization of logistics processes, determines their role in ensuring the adaptability and resilience of enterprises to external challenges. Based on the financial and production indicators of the leading dairy processing enterprises of the Dnipropetrovsk region, the dynamics of development and the state of logistics activities are analyzed. The use of a system of key indicators of logistics efficiency, in particular the complex indicator of logistics (logistic entropy), is proposed to assess the level of orderliness and predictability of logistics processes. The calculations conducted indicate a tendency to reduce logistics entropy, which indicates an increase in the manageability of logistics systems and the quality of logistics service. The article models and optimizes the distribution channels of dairy products using linear programming tools. The results obtained confirm the possibility of increasing sales volumes, increasing the level of product marketability and increasing sales revenues. In addition, the linear programming transport problem was solved, which made it possible to form an optimal transportation plan and achieve a reduction in transport and logistics costs. It is concluded that the use of optimization models in logistics management is an effective tool for increasing the competitiveness of enterprises, rational use of resources and ensuring their sustainable development. Prospects for further research are associated with the deepening of the digitalization of logistics processes and the integration of optimization models into the strategic management system of enterprises.
Optimization models in logistics management of enterprises in a dynamic business environment
Keywords: оптимізаційні моделі; optimization models; логістичний менеджмент; management; logistics management; підприємства; enterprises; бізнес середовище; business environment; економіко-математичні методи; economic and mathematical methods; логістична ентропія; logistics entropy; канали збуту; sales channels; транспортна задача; transport problem