Інтенсивність росту телят за різної тривалості утримання в індивідуальних клітках - Пришедько, Володимир Михайлович; Pryshedko, Vladimir M.; Pryshedko, V. M.; Pryshedko, V.; Prishedko, V.; Pryshed’ko, Vladimir; Pryshedko, Volodymyr; Pryshedko, Volodymyr Mykhailovych; Пузирецький, Ілля; Puzyretskyi, Illia (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Метою роботи було вивчення інтенсивності росту телят за різної тривалості утримання в індивідуальних клітках. Дослідження проведені на чистопородних тваринах голштинської породи. Для проведення науково-господарського експерименту з числа новонароджених телят були сформовані 3 групи телиць по 10 гол. у кожній: І (контрольна) – утримувалася в індивідуальних клітках від народження до 30-днів, ІІ – до 45-ти і ІІІ – до 60-ти днів. Дослід тривав від народження до закінчення молочного періоду вирощування (6 міс.). Для вивчення інтенсивності росту в тварин визначали живу масу в динаміці, розраховували абсолютний та середньодобовий прирости. Зоогігієнічні параметри (відносна вологість, швидкість руху повітря, концентрація шкідливих газів, мікробна обсіменінність, освітленість та ін.) утримання тварин відповідали існуючим гігієнічним нормам. Отримані нами дані щодо живої маси піддослідних телят, абсолютного приросту та відносної швидкості росту свідчать про їх обумовленість умовами утримання. Встановлено, що перебування телят голштинської породи в індивідуальних клітках протягом 45-60 діб після народження сприяло досягненню вищих значень живої маси в аналізовані вікові періоди порівняно з однолітками, які утримувались індивідуально до 30-денного віку. Так, у 3-місячному віці телята ІІІ дослідної групи важили 112,5 кг, що на 4,1 кг вище за показники тварин контрольної групи. Вони також на 2,1 кг переважали за живою масою тварин ІІ групи. Подібна закономірність зберігалася до кінця вирощування. У 6 місяців жива маса телят III групи була вищою на 3,3% (Р<0,05), ніж у тварин I групи та на 1,8% порівняно з телятами ІІ групи. Отже, ефективнішим є переведення телят з індивідуального утримання на групове у віці 60 днів. В той час, як зменшення профілакторного періоду до 30 днів негативно позначилося на енергії росту молодняку. The aim of the study was to study the growth rate of calves with different durations in individual cages. Studies have been performed on purebred Holstein animals. To conduct a scientific and economic experiment from among the newborn calves were formed 3 groups of heifers of 10 goals. in each: I (control) - kept in individual cells from birth to 30 days, II - up to 45 and III - up to 60 days. The experiment lasted from birth to the end of the lactation period (6 months). To study the intensity of growth in animals, live weight was determined in dynamics, absolute and average daily gains were calculated. Zoohygienic parameters (relative humidity, air velocity, concentration of harmful gases, microbial contamination, light, etc.) kept the animals in accordance with existing hygienic standards. Our data on the live weight of experimental calves, absolute growth and relative growth rate indicate their conditionality. It was found that the stay of Holstein calves in individual cages for 45-60 days after birth contributed to the achievement of higher values of live weight in the analyzed age periods compared to peers who were kept individually up to 30 days of age. Thus, at the age of 3 months, the calves of the III experimental group weighed 112.5 kg, which is 4.1 kg higher than the animals of the control group. They also prevailed by 2.1 kg in live weight of group II animals. This pattern persisted until the end of cultivation. At 6 months, the live weight of group III calves was 3.3% (P <0.05) higher than in group I animals and 1.8% higher than in group II calves. Thus, it is more effective to transfer calves from individual to group housing at the age of 60 days. While reducing the prophylactic period to 30 days had a negative effect on the growth energy of young animals.
Intensyvnist rostu teliat za riznoi tryvalosti utrymannia v indyvidualnykh klitkakh
Пришедько Володимир Михайлович https://orcid.org/0000-0002-7324-5458
Keywords: профілакторний період; prophylactic period; інтенсивність росту телят; growth intensity of calves; жива маса; live weight; умови утримання; housing conditions