Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1003
Title: | Ліпідний склад дисоціативних форм M. bovis |
Other Titles: | Lipids’ content of M. bovis dissociative forms |
Authors: | Ткаченко, Олексій Андрійович Tkatschenko, A. A. Tkatschenko, O. A. Tkatschenko, Оleksii Давиденко, Павло Олександрович Davydenko, Pavel Davydenko, Pavlo Davydenko, P. O. Зажарський, Володимир Володимирович Zazharskiy, Vladymyr Zazharskiy, Volodymyr Zazharskyi, Vladymyr Zazharskyi, Volodymyr Zazharskiy, V. Zazharskyi, V. Zazharskiy, Volodymyr V. Zazharskiy, V. V. Zazharskyi, V. V. Білан, Марина Володимирівна Bilan, Maryna Місків, Віталій Валерійович Miskiv, V. Ковальов, Анатолій Васильович Koval`ov, A. |
Keywords: | мікобактерії mycobacterium M. bovis M. bovis туберкульоз tuberculosis дисоціативні форми dissociative forms |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Ветінформ |
Citation: | Ліпідний склад дисоціативних форм M.bovis / [ О А. Ткаченко, П. О. Давиденко, В. В. Зажаський та ін.] // Ветеринарна медицина України / Ветінформ. – 2011. – № 11. – С. 33-35. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1003. |
Abstract: | В роботі представлені результати дослідження ліпідного складу M.bovis дисоціативних форм, в тому числі й L-форм. Показано, що якісний склад мікобактерій залишається незмінним, а кількісний відрізняється від вихідних форм, при цьому склад загальних ліпідів M.bovis дисоціативних форм значно нижче при всіх температурах культивування в порівнянні з контролем. Встановлено, що дисоціація мікобактерій супроводжується утворенням нової ундеканової кислоти, що може бути використано для ідентифікації та диференціації патогенних та апатогених форм M.bovis. Lipids’ content of M.bovis dissociative forms and L-forms was studied. It was shown, that qualitative composition remains unchanging and the quantitative composition differs from initial forms, thus maintenance of general lipids M.bovis dissociative forms considerably low at all of temperatures of cultivation in relation to control. Our results also indicate that the mycobacterium’s dissociation has been accompanied formation of new undecylic acid, that can be used for authentication and differentiation of pathogenic and apatogenous forms M.bovis. |
Description: | Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494 |
URI: | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1003 |
Appears in Collections: | Публікації аспірантів |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.