Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10370
Title: Ефективність вирощування м'ясо-вовнових ярок в залежності від тонини вовни
Other Titles: Efficiency of growing meat-wool fields depending on the tonnage of wool
Authors: Микитюк, Віктор Васильович
Mykytiuk, V.
Mykytyuk, V. V.
Mykytiuk, V. V.
Mikityuk, V. V.
Mikitiuk, V. V.
Mykytiuk, Viktor
Бегма, Наталія Андріївна
Begma, Natalia
Begma, N. A.
Мокдат Санаа, Я. А.
Mokdat Sanaa, Y. A.
Keywords: ефективність вирощування
breeding efficiency
ярки
bright
тонина вовни
tone of wool
кросбредний тип
crossbred type
продуктивність
productivity
Issue Date: 2024
Publisher: Інститут розведення і генетики тварин ім. М. В. Зубця НААН
Citation: Микитюк В. В. Ефективність вирощування м'ясо-вовнових ярок в залежності від тонини вовни / В. В. Микитюк, Н. А. Бегма, Я. А. Мокдат Санаа // Розведення і генетика тварин : міжвід. темат. наук. зб. / Інститут розведення і генетики тварин ім. М. В. Зубця НААН. – Київ, 2024. – Вип. 67. – С. 93-100. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10370.
Abstract: У статті на підставі проведених досліджень розглянуто доцільність щодо використання у селекційному процесі при вирощуванні м'ясо-вовнових ярок показників тонини вовни. У зв'язку з відсутністю порівняльного аналізу вирощування тварин дослідні групи було сформовано умовно і розподілено за загальним поголів'ям стада. До першої групи піддослідних тварин були долучені ярки з товщиною вовнових волокон – 23,1–25,0 мкм або 60-ї якості; до II групи із середнім діаметром волокон – 25,1–27,0 мкм або 58-ї якості; ІІІ група складалася з ярок з більшою товщиною вовнових волокон – 27,1–29,0 мкм або 56-ї якості. Для вивчення ефективності використання корму в продукцію було сформовано три модельні групи ярок у віці 12 місяців по 10 голів у кожній. Встановлено, що за 60-денний період вирощування показники абсолютного, середньодобового та відносного приростів у ярок ІІ та ІІІ груп виявилися вищими. Затрати корму в розрахунку на 1 кг приросту маси тіла склали у І групі 11,4 к. од. і 1282 г перетравного протеїну, у ІІ і ІІІ групі відповідно 10,3 к. од. і 1166 г та 10,4 к. од. і 1169 г перетравного протеїну. Проведенні дослідження засвідчили, що яркам з тониною вовни 56-ї якості притаманні більш високі показники за живою масою, розвитком і вовновою продуктивністю, що вказує на кращу їх пристосованість до природо-кліматичних умов в яких знаходиться господарство. In the article, based on the conducted research, considers the expediency of using wool fineness indicators in the selection process when growing meat-wool breeds. Due to the lack of a comparative analysis of animal husbandry, experimental groups were formed conditionally and distributed according to the total number of herds. The first group of experimental animals included yaks with the thickness of wool fibers – 23.1–25.0 μm or 60th quality; to the II group with an average fiber diameter of 25.1–27.0 μm or 58th good quality;The III group consisted of ditches with a greater thickness of wool fibers – 27.1–29.0 μm or 56th good quality. In order to study the effectiveness of using fodder in production, three model groups of 10 head each at the age of 12 months were formed. It was established that during the 60-day growing period, the indicators of absolute, average daily and relative growth in pits of II and III groups were higher. Feed costs per 1 kg of body weight gain amounted to 11.4 units in the first group and 1282 g of digestible protein, in the II and III groups, respectively, 10.3 units. and 1166 g and 10.4 k. units. and 1169 g of digestible protein. Conducted studies have shown that the yaks with the tone of wool of the 56th quality are characterized by higher indicators in terms of live weight, development and wool productivity, which indicates their better adaptation to the natural and climatic conditions in which the farm is located.
Description: Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-4908 Бегма Наталія Андріївна https://orcid.org/0000-0002-8598-6686
URI: https://abg-journal.com/index.php/journal/article/view/430
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10370
ISSN: 2312-0223
2786-8966
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
430-Article Text-832-1-10-20240807.pdf441,12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.