Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478
Назва: Поширення ботулотоксинів в продуктах харчування за результатами спалахів хвороби в Дніпропетровській області за 2016-2023 роки
Інші назви: Poshyrennia botulotoksyniv v produktakh kharchuvannia za rezultatamy spalakhiv khvoroby v Dnipropetrovskii oblasti za 2016-2023 roky
Автори: Завалковська, Д.
Zavalkovska, D.
Ключові слова: ботулізм
botulizm
харчові (кормові) токсикоінфекції
kharchovi (kormovi) toksykoinfektsii
ботулотоксини
botulotoksyny
Дата публікації: тра-2024
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Завалковська Д. Поширення ботулотоксинів в продуктах харчування за результатами спалахів хвороби в Дніпропетровській області за 2016-2023 роки / Д. Завалковська ; наук. керівник В. В. Глебенюк // Актуальні аспекти біології тварин, ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи : матеріали ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. викладачів і здобувачів вищої освіти ( Дніпро, 28-29 трав. 2024 р. ) / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро, 2024. – С. 54-55. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478.
Короткий огляд (реферат): Ботулізм – це небезпечна інфекційна хвороба яка відноситься до групи харчових (кормових) токсикоінфекцій. Бактерії, які продукують ботулотоксин, широко розповсюджені в природі. Вони виявляються в різних ґрунтах, кишечнику здорових тварин деяких видів. Спори збудника із ґрунту попадають в корма, де за певних умовах накопичується токсин, який викликає отруєння тварин та людини. Враховуючи показники захворюваності (щорічно 110-180 випадків хвороби серед людей) на ботулізм в Україні та високий рівень смертності, актуальним є необхідність контролю всіх продуктів рослинного та тваринного походження, які поступають в продаж. Ботулотоксини найчастіше виявляють у рибних та м’ясних продуктах домашнього приготування внаслідок порушення технології виготовлення або умов зберігання. Botulizm – tse nebezpechna infektsiina khvoroba yaka vidnosytsia do hrupy kharchovykh (kormovykh) toksykoinfektsii. Bakterii, yaki produkuiut botulotoksyn, shyroko rozpovsiudzheni v pryrodi. Vony vyiavliaiutsia v riznykh gruntakh, kyshechnyku zdorovykh tvaryn deiakykh vydiv. Spory zbudnyka iz gruntu popadaiut v korma, de za pevnykh umovakh nakopychuietsia toksyn, yakyi vyklykaie otruiennia tvaryn ta liudyny. Vrakhovuiuchy pokaznyky zakhvoriuvanosti (shchorichno 110-180 vypadkiv khvoroby sered liudei) na botulizm v Ukraini ta vysokyi riven smertnosti, aktualnym ye neobkhidnist kontroliu vsikh produktiv roslynnoho ta tvarynnoho pokhodzhennia, yaki postupaiut v prodazh. Botulotoksyny naichastishe vyiavliaiut u rybnykh ta miasnykh produktakh domashnoho pryhotuvannia vnaslidok porushennia tekhnolohii vyhotovlennia abo umov zberihannia.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://drive.google.com/file/d/1w5Vo5VaL_fIOe5pX0zk7B7KPIBR3-sN1/view
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478
Розташовується у зібраннях:Тези конференцій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_Мат_ІХ_Міжн_конф_Актуал_аспект_ДДАЕУ_2024-54-55.pdf398,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.