Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10605
Title: | Peculiarities of the sodium azide action as a factor of variability on winter wheat |
Other Titles: | Особливості дії азиду натрію як фактора мінливості на озиму пшеницю |
Authors: | Horshchar, Vladislav Горщар, Владислав Іванович Nazarenko, Mykola Назаренко, Микола Миколайович |
Keywords: | winter wheat озима пшениця chemical mutagenesis хімічний мутагенез sodium azide азид натрію mutation мутація plant improvement поліпшення рослин |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Біотехнічний факультет Університету Чорногорії |
Citation: | Horshchar, V., & Nazarenko, M. (2024). Peculiarities of the sodium azide action as a factor of variability on winter wheat. Agriculture and Forestry, 70(2), 61-76. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10605 |
Abstract: | The study of new agents for indicating practical biodiversity in local varieties of winter wheat is a promising area in terms of obtaining both new commercial varieties and components for recombination selection. The purpose of the study was to demonstrate the possibilities in this regard as a sodium azide mutagen, primarily in terms of optimizing the yield of mutant forms based on local varietal resources. Winter wheat dry seeds of eight varieties were acted with water (control) and SА (sodium azide) action in concentrations of 0.01%, 0.025%, 0.05%, 0.1%. Successful use for all the varieties is primarily the effect of SA concentrations of 0.01%, 0.025%, for individual, less variable genotypes, the use of SA 0.05% can also be optimal in terms of the yield of valuable forms. Herewith, only three of the varieties demonstrated a significant genotypemutagenic interaction in terms of significant changes in the parameters of variability, and only one of them in a positive sense. This agent is promising in obtaining short-stemmed, early-ripening, disease-resistant forms and lines with large grains and heads. Herewith, the number of negative changes is also quite high and their specific weight in the spectrum is higher in comparison with the previously studied factors of variability. Only one of the studied genotypes demonstrated the possibility of using it to create a mutation induction system with an increased yield of valuable forms. In the future, it is planned to study the variability in biochemical parameters of grain and resistance to abiotic environmental factors. Вивчення нових агентів індикації практичного біорізноманіття локальних сортів озимої пшениці є перспективним напрямком з точки зору отримання як нових комерційних сортів, так і компонентів для рекомбінаційної селекції. Метою дослідження було продемонструвати можливості цього відношення як мутагену азиду натрію, насамперед щодо оптимізації врожайності мутантних форм на основі місцевих сортових ресурсів. На сухе насіння пшениці озимої восьми сортів застосовували дію води (контроль) та СА (азид натрію) у концентраціях 0,01 %, 0,025 %, 0,05 %, 0,1 %. Успішне застосування для всіх сортів – це насамперед ефект концентрацій СК 0,01%, 0,025%, для окремих, менш мінливих генотипів, застосування 0,05% також може бути оптимальним з точки зору виходу цінних форм. При цьому лише три із сортів продемонстрували значущу генотипомутагенну взаємодію щодо достовірних змін параметрів мінливості, і лише один із них у позитивному сенсі. Цей препарат є перспективним для отримання низькорослих, ранньостиглих, стійких до хвороб форм і ліній. При цьому кількість позитивних змін також є досить високою, а їхня питома вага в спектрі вища порівняно з раніше дослідженими факторами мінливості. Лише один із досліджуваних генотипів продемонстрував можливість його використання для створення системи індукції мутацій з підвищеним виходом цінних форм. У подальшому планується вивчення мінливості біохімічних показників зерна та стійкості до абіотичних факторів середовища. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10605 |
ISSN: | ISSN: 0554-5579 EISSN: 1800-9492 |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.