Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10606
Title: | Biochemical value of strawberry varieties grown under the conditions of the Northern Steppe of Ukraine |
Other Titles: | Біохімічне значення сортів суниці, вирощених в умовах Північного Степу України |
Authors: | Nazarenko, Mykola Назаренко, Микола Миколайович Horshchar, Vladislav Горщар, Владислав Іванович |
Keywords: | strawberry полуниця variety сорт nutritional value харчова цінність microelements мікроелементи product quality якість продукції biologically active substances біологічно активні речовини |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Біотехнічний факультет Університету Чорногорії |
Citation: | Nazarenko, M., Shytikov, R. (2024): Biochemical value of strawberry varieties grown under the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Agriculture and Forestry, 70 (3): 29-44. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10606 |
Abstract: | The study of new agents for indicating practical biodiversity in local varieties of strawberry is a promising area in terms of obtaining both new variant for health diet and culture in general for local consumption. The purpose of the study was to demonstrate the possibilities of variability of different varieties of strawberry (Fragaria ananassa Duch) in terms of the content of valuable food elements people consumption. Five varieties of strawberry Honey, Rusanivka, Asia, Alba, Clary were studied by biochemical analysis methods by contents of macro-, micro- and biologically-active elements. Comprehensively, the variety Clary prevailed in terms of the content of valuable food substances, which is recommended for more intensive production implementation due to its high value in satisfying nutritional needs. Local diversity of older varieties is a good source of hidden polymorphism for use in improving glucose and dietary fiber content. Local varieties also have a high level of content of relevant valuable minerals and vitamins for use in schemes for the genetic improvement of modern varieties of this crop. These characteristics are determined mainly genetically and are weakly dependent on environmental conditions in their formation. In the future, it is planned to study the variability in biochemical parameters of berries for more modern varieties. Вивчення нових агентів для індикації практичного біорізноманіття в місцевих сортів полуниці є перспективним напрямком з точки зору отримання як нових варіантів для здорового харчування та культури в цілому для місцевого споживання. Метою дослідження було продемонструвати можливості мінливості різних сортів полуниці (Fragaria ananassa Duch) за вмістом цінних харчових елементів у споживанні людини. Методами біохімічного аналізу досліджено п’ять сортів суниці Хоней, Русанівка, Азія, Альба, Кларі за вмістом макро-, мікро- та біологічно активних елементів. Загалом за вмістом цінних харчових речовин сорт Кларі переважав, тобто рекомендується для більш інтенсивного виробництва через його високу цінність у задоволенні харчових потреб. Місцеве різноманіття старих сортів є гарним джерелом прихованого оліморфізму для підвищення вмісту глюкози та харчових волокон. Місцеві сорти також мають високий рівень вмісту відповідних цінних мінералів і вітамінів для використання в схемах генетичного поліпшення сучасних сортів. Ці ознаки визначаються в основному генетично і слабо залежать від умов середовища при їх формуванні. Надалі планується вивчення мінливості біохімічних показників ягід для більш сучасних сортів. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10606 |
ISSN: | ISSN: 0554-5579 EISSN: 1800-9492 |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.