Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10607
Назва: Biochemical value of table grape varieties when grown in the Northern Steppe of Ukraine
Інші назви: Біохімічна цінність сортів винограду столового при вирощуванні в умовах Північного Степу України
Автори: Petrenko, ,A.
Алла Петренко
Nazarenko, Mykola
Назаренко, Микола Миколайович
Ключові слова: viticulture
виноградарство
genotype
генотип
nutritional value
харчова повноцінність
trace elements
мікроелементи
product quality
якість продукції
biologically active substances
біологічноактивні речовини
Дата публікації: 2024
Видавництво: Поліський національний університет , ТОВ «УКР ЖИТТ НГ»
Бібліографічний опис: Petrenko, A., & Nazarenko, M. (2024). Biochemical value of table grape varieties when grown in the Northern Steppe of Ukraine. Scientific Horizons, 27(10), 43-54. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10607
Короткий огляд (реферат): The study of the possibilities of using the existing biodiversity of table grape varieties to meet the usefulness of the human diet is a key component of improving the existing cultivation of fruit products within the framework of modern agricultural development strategies. The purpose of the study was to establish the possibilities of meeting the needs of the population for valuable nutritional elements based on traditional table grape varieties, which are mainly introduced in the region at the level of small farms and household plots. Five table grape varieties – Arcadia, Nadezhda AZOS, Preobrazhenie, Rumeyka, Dubovsky pink – were investigated for the content of calcium, phosphorus, sulphur, magnesium, potassium, zinc, copper, selenium, manganese, glucose, dietary fibre, vitamins A, C, E, PP, and the dependence on the factors of the year and variety, their interaction, and the classifying ability of features in the space of canonical functions were calculated. The presence of minerals was analysed by atomic emission spectrometry, glucose – by sugar meter, dietary fibre – by enzymatic gravimetric method, vitamins – by fluorometric method, and vitamin C – by titrometric analysis. The possibilities of traditional table grape varieties in meeting the needs for basic valuable food elements are shown and a conclusion is made about the possibilities of selecting appropriate forms, which in the complex are quite capable of meeting modern requirements in this aspect of agricultural development. A predominantly low variability of the studied traits was revealed, which indicates the good reproducibility of the obtained result and the predominant influence of the genotype on the development of the corresponding trait in conditions of contrasting environmental characteristics of years. It was found that improvement in only one of the signs – the content of vitamin PP – is problematic. The low differentiating ability of varieties of the Dubovsky pink, Preobrazhenie, and Rumeyka group leads to the need for further clarification of the ability of only the first of the varieties to be a component in the proposed complex. It is recommended to grow a complex of varieties Nadezhda AZOS and Dubovsky pink Дослідження можливостей використання існуючого біорізноманіття сортів винограду столового для задоволення повноцінності раціону людини є ключовим компонентом вдосконалення існуючого виробництва плодової продукції в рамках сучасних стратегій розвитку сільського господарства. Метою було встановити можливості задоволення в цінних елементах харчування потреб населення на базі традиційних сортів винограду столового, котрі переважно впроваджені у регіоні на рівні невеликих господарств та на присадибних ділянках. Досліджували п’ять сортів винограду столового Аркадія, Надєжда АЗОС, Преображеніє, Румейка, Дубовський розовий на вміст кальцію, фосфору, сірки, магнію, калію, цинку, міді, селену, марганецю, глюкози, харчових волокон, вітамінів А, С, Е, РР, обраховували залежність від факторів року та сорту, їх взаємодії, класифікуючої спроможності ознак у просторі канонічних функцій. Наявність мінеральних речовин досліджували атомноемісійною спектрометрією, глюкози цукрометром, харчові волокна ферментативно-гравіметричними методом, вітаміни флюорометричним, вітамін С титрометричним методами. Показано можливості традиційних сортів винограду столового у задоволенню потреб у основних цінних харчових елементах та зроблено висновок щодо можливостей добору відповідних форм, котрі у комплексі цілком спроможні вдовольнити сучасні вимоги в даному аспекті розвитку сільського господарства. Виявлена переважно низька мінливість досліджених ознак, що дозволяє зробити висновок щодо гарно відтворюваності отриманого результату та переважний влив генотипу на формування відповідної ознаки в умовах контрастних за середовищними характеристиками років. Встановлено, що проблемним є поліпшення лише за однією з ознак – вмісту вітаміну РР. Низька диференціююча здатність сортів групи Дубовський розовий, Преображеніє, Румейка призводить до необхідності подальшого уточнення спроможності лише першого з сортів бути складовою у запропонованому комплексі. Рекомендовано вирощування комплексу сортів Надєжда АЗОС та Дубовський розовий.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10607
ISSN: ISSN 2663-2144 e-ISSN 2709-8877
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf1,58 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.