Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10786
Title: Експериментальні дослідження дискового подрібнювача зерна
Other Titles: Experimental Development of Disc Grain Mill
Authors: Дудін, Володимир Юрійович
Dudin, Volodymyr
Білоус, Ілля Михайлович
Illia Bilous
Keywords: зерно
grain
подрібнення
detailing
параметри
параметри
ефективність
efficiency
частота обертання
wrapping frequency
питома енергоємність
nutritional energy content
однорідність подрібнення
uniformity of detailing
Issue Date: 2023
Publisher: Вінницький національний аграрний університет
Citation: Дудін В. Ю. Експериментальні дослідження дискового подрібнювача зерна / Дудін В. Ю., Білоус І. М. // Техніка, енергетика, транспорт АПК. – 2023. – № 4(123). – С. 71–77. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10786
Abstract: У структурі собівартості продукції тваринництва корми стоять на першому місці і становлять 60-70% витрат. Ефективність застосування концентрованих кормів залежить від якості їх підготовки, а саме однорідності подрібнення та відповідності фракційного складу зоотехнічним вимогам. Серед всього розмаїття способів подрібнення та конструкційних рішень найбільшого поширення для подрібнення кормового зерна набули молоткові дробарки, які не в повній мірі відповідають вимогам енергозбереження, при тонкому помелі дають до 40% пилоподібної фракції, а при грубому – до 20% цілих і недоподрібнених зерен. В той же час, у світі все більшого поширення набувають конструкції подрібнювачів зерна дискового типу. Такі конструкції відрізняються від молоткових нижчими питомими енерговитратами та вищою якістю готового продукту. Тому подальші дослідження спрямовані на підвищення ефективності роботи дискових подрібнювачів є актуальними. Експериментальні дослідження дискового подрібнювача зерна проводили із застосуванням теорії планування експерименту, завдяки чому отримували математичні моделі процесів у вигляді рівнянь регресії. Факторами експерименту були обрані частота обертання диску n (х1), модульний зазор між дисками м (х2) і вологість зерна W (х3). Критерії оптимізації - питома енергоємність подрібнення q (y1) та однорідність k (y2). Питома енергоємність процесу визначалась як відношення потужності до продуктивності. Однорідність визначалась як відношення вмісту часток з раціональними параметрами до маси наважки та виражалась у відсотках. У результаті експериментальних досліджень дискового подрібнювача зерна встановлено, що питома енергоємність процесу та однорідність подрібнення залежить від всіх задіяних факторів, при цьому раціональні показники за критеріями оптимізації не співпадають. Вирішення задачі пошуку оптимуму варіювання факторів для двох критеріїв дає змогу стверджувати, що мінімальна енергоємність процесу подрібнення знаходиться в діапазоні q=3,67…4,54 кВт•год/т, однорідність подрібнення - k=86,5…92,6% при значеннях досліджуваних факторів n=1260-1320 хв-1; W=12,8-13,2 % для раціонального діапазону ступенів подрібнення. - In the structure of the product's production, feed is in the first place and accounts for 60-70% of the total cost. The effectiveness of stagnation of concentrated feed depends on the quality of their preparation, and the uniformity of detail and type of fractional stock of animal husbandry products. In the midst of all the development of methods of refinement and design solutions for the greatest expansion for the refinement of feed grain, hammer mills have emerged, which, unlike any other in the world, provide energy saving, with fine grinding up to 40% of the saw-like fraction, and for coarse grains - up to 20% of whole and incomplete grains. At the same time, disk-type grain trimming designs are becoming more and more widespread in the world. Such structures are developed from hammer construction with lower energy consumption and higher yield of the finished product. Therefore, further research aimed at improving the efficiency of the work of disk workers is relevant. Experimental studies of disk grain processing were carried out based on the theoretical design of the experiment, which was why mathematical models of processes were selected in the form of regression. The factors in the experiment were the frequency of disk wrapping n (x1), the modular gap between the disks m (x2) and the moisture content of the grain W (x3). Optimization criteria are the energy density of the detail q (y1) and the uniformity of k (y2). The energy intensity of the process began as a balance between effort and productivity. Uniformity began as a relationship instead of often with rational parameters to the point of importance and was expressed in hundreds. As a result of experimental studies of disk grain processing, it has been established that the energy intensity of the process and the uniformity of the grain are dependent on all relevant factors, with which rational indicators are based on optimization criteria and do not match. The main task is to find the optimal variation of factors for two criteria, which makes it possible to confirm that the minimum energy intensity of the process is in the range q = 3.67…4.54 kW•hour/t, one Particularity - k=86.5…92.6% at values of additional factors n=1260-1320 min-1; W=12.8-13.2% for a rational range of refinement steps.
URI: http://tetapk.vsau.org/storage/articles/January2024/FxlstlF9b3Z5tfEEDkPr.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10786
Appears in Collections:Наукові статті



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.