Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10813
Title: Розробка технології напоїв функціонального призначення на основі плодів айви
Other Titles: Rozrobka tekhnolohii napoiv funktsionalnoho pryznachennia na osnovi plodiv aivy
Authors: Дереза, Сергій Сергійович
Dereza, Serhii Serhiiovych
Keywords: математична обробка
matematychna obrobka
пектин
pektyn
айва
aiva
дослідження
doslidzhennia
харчові добавки
kharchovi dobavky
Issue Date: 2024
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Дереза С. С. Розробка технології напоїв функціонального призначення на основі плодів айви : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи на здобуття ОС «Бакалавр» : 181 , Харчові технології / Дереза Сергій Сергійович ; наук. керівник Калина В. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2024. – 63 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10813.
Abstract: Метою цієї роботи є наукове обґрунтування та експериментальне підтвердження технології напоїв на соковій основі та пектинопродуктах із плодів айви. Об’єкт дослідження – технологія виробництва напоїв на соковій основі та пектинопродуктах із плодів айви. Предмет дослідження – зв’язок технологічних показників сировини та параметрів технологічного процесу з якісними показниками отриманого продукту. Відомо, що несприятливі чинники довкілля істотно впливають на організм людини. Тому проблема збереження здоров’я населення України в даний час пов’язана з необхідністю створення функціональних продуктів харчування, систематичний прийом яких не тільки покращує перебіг фізіологічних процесів в організмі, але і його стан в цілому. Вирішення цієї проблеми сучасна харчова промисловість пов’язує зі створенням високоефективних харчових добавок, одними з яких є пектин – природний детоксикант, здатний пов’язувати і виводити з організму людини іони важких металів, благотворно впливати на діяльність шлунково-кишкового тракту і знижувати рівень холестерину в крові. Пектин також гальмує процеси гниття в кишечнику більшою мірою, ніж штучно введені дезінфікуючі речовини. Metoiu tsiiei roboty ye naukove obgruntuvannia ta eksperymentalne pidtverdzhennia tekhnolohii napoiv na sokovii osnovi ta pektynoproduktakh iz plodiv aivy. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia vyrobnytstva napoiv na sokovii osnovi ta pektynoproduktakh iz plodiv aivy. Predmet doslidzhennia – zviazok tekhnolohichnykh pokaznykiv syrovyny ta parametriv tekhnolohichnoho protsesu z yakisnymy pokaznykamy otrymanoho produktu. Vidomo, shcho nespryiatlyvi chynnyky dovkillia istotno vplyvaiut na orhanizm liudyny. Tomu problema zberezhennia zdorovia naselennia Ukrainy v danyi chas poviazana z neobkhidnistiu stvorennia funktsionalnykh produktiv kharchuvannia, systematychnyi pryiom yakykh ne tilky pokrashchuie perebih fiziolohichnykh protsesiv v orhanizmi, ale i yoho stan v tsilomu. Vyrishennia tsiiei problemy suchasna kharchova promyslovist poviazuie zi stvorenniam vysokoefektyvnykh kharchovykh dobavok, odnymy z yakykh ye pektyn – pryrodnyi detoksykant, zdatnyi poviazuvaty i vyvodyty z orhanizmu liudyny iony vazhkykh metaliv, blahotvorno vplyvaty na diialnist shlunkovo-kyshkovoho traktu i znyzhuvaty riven kholesterynu v krovi. Pektyn takozh halmuie protsesy hnyttia v kyshechnyku bilshoiu miroiu, nizh shtuchno vvedeni dezinfikuiuchi rechovyny.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10813
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Бакалаври

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дереза С. С..pdf1,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.