Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11718
Title: Вплив мінерального живлення на продуктивність сортів проса в умовах фермерського господарства «Калина Агро» Покровського району Донецької області.
Other Titles: Vplyv mineralnoho zhyvlennia na produktyvnist sortiv prosa v umovakh fermerskoho hospodarstva «Kalyna Ahro» Pokrovskoho raionu Donetskoi oblasti.
Authors: Проценко, Марія Олександрівна
Protsenko, Mariia Oleksandrivna
Keywords: просо
proso
мінеральні добрива
mineralni dobryva
бур’яни
buriany
сорти
sorty
злакові
zlakovi
Issue Date: 2024
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Проценко М. О. Вплив мінерального живлення на продуктивність сортів проса в умовах фермерського господарства «Калина Агро» Покровського району Донецької області.: пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр»: 201 Агрономія / Проценко Марія Олександрівна ; наук. Керівник Лемішко Світлана ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Агрономічний факультет, Кафедра агрохімії– Дніпро, 2024. – 59 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11718
Abstract: Просо – одна з важливих і корисних культур родини злакових. Його смакові та поживні властивості лідирують серед інших злаків. Низька норма висіву, пізні строки сівби та короткий вегетаційний період роблять просо незамінною страховою культурою. Особливістю цієї культури є висока посухостійкість, що дуже важливо в посушливих районах степового регіону, оскільки інші зернові значно знижують урожайність. Незважаючи на високу продуктивність проса, потенціал урожайності культури використовується досить обмежено через недосконалість елементів технології її вирощування. Нестабільна та низька врожайність проса пов’язана з фінансовим становищем господарства, яке робить певні агротехнічні прийоми несумісними з сучасними вимогами. Фінансування технології вирощування проса, яке є третьою за рентабельністю вирощуваної у господарстві культурою після пшениці та соняшнику, здійснюється за залишковим принципом. Відсутність коштів змушує господарства відмовлятися від необхідних обсягів добрив, застосовувати засоби захисту рослин, комплексну обробку та впроваджувати інші основні агротехнічні прийоми. Це негативно впливає на технологію вирощування проса, яка значно поступається сучасним вимогам. Тому визначення продуктивності сортів проса за фоном мінерального живлення є актуальною темою. Proso – odna z vazhlyvykh i korysnykh kultur rodyny zlakovykh. Yoho smakovi ta pozhyvni vlastyvosti lidyruiut sered inshykh zlakiv. Nyzka norma vysivu, pizni stroky sivby ta korotkyi vehetatsiinyi period robliat proso nezaminnoiu strakhovoiu kulturoiu. Osoblyvistiu tsiiei kultury ye vysoka posukhostiikist, shcho duzhe vazhlyvo v posushlyvykh raionakh stepovoho rehionu, oskilky inshi zernovi znachno znyzhuiut urozhainist. Nezvazhaiuchy na vysoku produktyvnist prosa, potentsial urozhainosti kultury vykorystovuietsia dosyt obmezheno cherez nedoskonalist elementiv tekhnolohii yii vyroshchuvannia. Nestabilna ta nyzka vrozhainist prosa poviazana z finansovym stanovyshchem hospodarstva, yake robyt pevni ahrotekhnichni pryiomy nesumisnymy z suchasnymy vymohamy. Finansuvannia tekhnolohii vyroshchuvannia prosa, yake ye tretoiu za rentabelnistiu vyroshchuvanoi u hospodarstvi kulturoiu pislia pshenytsi ta soniashnyku, zdiisniuietsia za zalyshkovym pryntsypom. Vidsutnist koshtiv zmushuie hospodarstva vidmovliatysia vid neobkhidnykh obsiahiv dobryv, zastosovuvaty zasoby zakhystu roslyn, kompleksnu obrobku ta vprovadzhuvaty inshi osnovni ahrotekhnichni pryiomy. Tse nehatyvno vplyvaie na tekhnolohiiu vyroshchuvannia prosa, yaka znachno postupaietsia suchasnym vymoham. Tomu vyznachennia produktyvnosti sortiv prosa za fonom mineralnoho zhyvlennia ye aktualnoiu temoiu.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11718
Appears in Collections:Кафедра агрохімії. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Проценко М. О..pdf1,23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.