Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11792
Title: Інноваційні стимулятори проростання зерна природного походження
Other Titles: Innovative grain germination stimulators of natural origin
Authors: Півоваров, Олександр Андрійович
Pivovarov, Oleksandr
Ковальова, Олена Сергіївна
Kovalova, Olena
Мацюк, Христина Василівна
Matsyuk, Khrystyna
Keywords: мікрогрін
microgreens
здорове харчування
healthy food
вітаміни
vitamins
зернобобова культура маш (боби мунг)
vitamins, mung bean crop
ґрунт
soil
стимулятори росту природного походження
growth stimulants of natural origin
Issue Date: 2022
Publisher: ДНУ “Український інститут науково-технічної експертизи та інформації”
Citation: Півоваров О. А. Інноваційні стимулятори проростання зерна природного походження / О. А. Півоваров, О. С. Ковальова, Х. В. Мацюк // Наука, технології, інновації. – 2022. – № 4(24). – С. 31-44. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11792
Abstract: Важливим питанням агротехнологічного сектору України є винайдення оптимальних умов і ресурсів для пророщування зерна різних культур. Для їх швидкого росту, стійкого перенесення зміни умов, виробництва високоякісної продукції довготривалого зберігання необхідні інноваційні технологічні чинники. Задля отримання необхідних технологічних властивостей пророслого зерна було досліджено та встановлено те, який саме природний стимулятор проростання найкраще відповідає вимогам сьогодення. Для пророщування було обрано насіння маша (бобів мунг), а в ролі стимулятора проростання використовували подрібнену яєчну шкаралупу, хлорофіліпт, кальцій глюконат. Було відмічено покращення смакових якостей пророслого зерна та підвищення показників проростання. - An important issue of the agro-technological sector of Ukraine is to find optimal conditions and resources for the germination of grains of various crops. Innovative technological factors are necessary for their rapid growth, stable transfer of changes in conditions, production of high-quality products for long-term storage. So, in order to obtain the necessary technological properties of germinated grain, it was researched and determined which natural germination stimulator best meets today's requirements. Mung bean seeds were selected for germination; crushed eggshell, chlorophyllipt, calcium gluconate were used as a germination stimulator. An improvement in the taste qualities of sprouted grain and an increase in germination rates were noted.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11792
ISSN: ISSN 2520-6524
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
131.Стаття.pdf702,39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.