Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11896
Title: Якість сортів винограду на зрошенні в умовах Степу України
Other Titles: The quality of irrigated grape varieties under the conditions of the Steppe of Ukraine
Authors: Петренко, Алла Іванівна
Petrenko, Alla
Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Keywords: виноград
grapes
якість
quality
харчова цінність
nutritional value
зрошення
irrigation
Issue Date: 2024
Publisher: Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України
Citation: Петренко А. І. Якість сортів винограду на зрошенні в умовах Степу України / А. І. Петренко, М. М. Назаренко // Зрошуване землеробство. – 2024. – № 82. – C. 61-65. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11896
Abstract: За результатами дисперсійного аналізу щодо усіх макроелементів фактор сорту був переважно вагомий, фактор року лише для кальцію. Взаємодія факторів за впливом була недостовірною. За виключенням вмісту фосфору досліджені ознаки відносяться переважно до слабомінливих. Комплексно за вмістом макроелементів виправдано вирощування сортів Румейка та Дубовський розовий, зовсім невиправдане з цих ознак вирощування сорту Аркадія. Фактор сорту для вміст цінних мікроелементів завжди був вагомим, фактор року – ні. Комплексно за кращим вмістом мікроелементів переважав сорт Дубовський розовий, але з проблемами щодо вмісту цинку, де кращим був сорт Аркадія. Група ознак характеризується значимо меншою варіативністю. Досліджені ознаки вмісту вітамінів відносяться до слабо-, вмісту глюкози та харчових волокон до середньомінливих. Комплексно переважали сорти Дубовський розовий та Аркадія. According to the results of the variance analysis, the variety factor was mainly significant for all macroelements, the year factor only for calcium. The interaction of factors by influence was unreliable. With the exception of phosphorus content, the studied traits are mainly weakly variable. In terms of macroelement content, the cultivation of the Rumeyka and Dubovskyi rozovy varieties is justified, while the cultivation of the Arkadiya variety is completely unjustified from these traits. The variety factor for the content of valuable microelements was always significant, the year factor was not. In terms of the best content of microelements, the Dubovskyi rozovy variety prevailed, but with problems with the zinc content, where the Arkadiya variety was the best. The group of traits is characterized by significantly lower variability. The studied traits of vitamin content are weakly variable, glucose and dietary fiber content are moderately variable. In terms of the complex, the Dubovskyi rozovy and Arkadiya varieties prevailed.
URI: http://izpr.ks.ua/archive/2024/82/12.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11896
Appears in Collections:Публікації аспірантів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf280,75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.