Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11927
Title: Оцінка енергетичної цінності кормів для великої рогатої худоби
Other Titles: Assessment of the energy value of fodder for cattle
Authors: Рула, Ірина Василівна
Rula, Iryna
Карлова, Ліна Валентинівна
Karlova, Lina
Карлов, Сергій Олександрович
Karlov, Sergej
Колбаса, Д. С.
Kolbasa, D. S.
Keywords: корми
Fodder
велика рогата худоба
cattle
енергетична цінність
energy value
диференціально-термічний аналіз
differential thermal analysis
диференційно-термогравіметричний аналіз
differential thermogravimetric analysis
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Рула І. В. Оцінка енергетичної цінності кормів для великої рогатої худоби / І. В. Рула Л. В. Карлова, С. О. Карлов, Д. С. Колбаса // Теоретичні та експериментальні аспекти сучасної хімії та матеріалів ТАСХ-2023 : матеріали ІI Міжнар. наук.конф. (Дніпро, 20 трав. 2023 р.) / ДДАЕУ. – Дніпро : “Середняк Т.К.”, 2023. – С. 112-114. ‒ Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11927
Abstract: Наведено результати досліджень зразків висівок пшеничних та ячменя у вигляді кривих втрати маси та диференційно-термогравіметричного аналізів ячменя та пшеничних висівок в окислювальному середовищі. Встановлено, що незначна втрата маси зразків, що супроводжується невеликим ендотер-мічним ефектом, відбувається в температурному інтервалі від 80 до 150 °С, що пояснюється наявністю в дослідних зразках ~ 1,5 % вологи. Значна втрата маси зразків ячменя та пшеничних висівок відбувається в температурному інтервалі 220-370 °С, зразки при цьому втрачають ~ 42 % ваги, а енергія активації процесу термодеструкції зразків на даному етапі найбільша і складає 64 кДж/моль для ячменя та 75 кДж/моль для пшеничних висівок. В цьому температурному інтервалі розкладаються жири, фосфоліпіди, складні вуглеводи, такі як геміцелюлоза та целюлоза, тому даний етап характери-зується високими значеннями DTG, а також супроводжується незначними ендо- та екзо-ефектами. The results of studies of wheat and barley bran samples in the form of mass loss curves and differential thermogravimetric analyses of barley and wheat bran in an oxidizing environment. It was found that a slight loss of sample mass, accompanied by a small endothermic effect, occurs in the temperature range from 80 to 150 °C, which is explained by the presence of ~1.5 % moisture in the experimental samples. Significant weight loss of barley and wheat bran samples occurs in the temperature range of 220-370 °C, with samples losing ~ 42 % of their weight, and the activation energy of the thermal degradation process at this stage is the highest and amounts to 64 kJ/mol for barley and 75 kJ/mol for wheat bran. In this temperature range, fats, phospholipids, complex carbohydrates such as hemicellulose and cellulose are decomposed, so this stage is characterized by high DTG values and is also accompanied by minor endo- and exo-effects.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11927
ISBN: ISBN 978-617-8245-15-3
Appears in Collections:Тези конференцій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Тези Рула, Карлова.pdf1,17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.