Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12049
Title: Актуальність застосування енергетичної кормової добавки у раціонах молодняку свиней на відгодівлі
Other Titles: Aktualnist zastosuvannia enerhetychnoi kormovoi dobavky u ratsionakh molodniaku svynei na vidhodivli
Authors: Бегма, Наталія Андріївна
Begma, Natalia
Begma, N. A.
Тимощенкова, А. О.
Tymoshchenkova, A. O.
Keywords: молодняк свиней
molodniak svynei
кормова добавка
kormova dobavka
продуктивність
produktyvnist
емульгатор жиру
emulhator zhyru
Issue Date: Jun-2022
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Бегма Н. А. Актуальність застосування енергетичної кормової добавки у раціонах молодняку свиней на відгодівлі / Н. А. Бегма, А. О. Тимощенкова // Актуальні аспекти біології тварин, ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи : матеріали VІІ Міжнар. наук.-практ. конф. викладачів і здобувачів вищої освіти ( Дніпро, 16-17 черв. 2022 р.) / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро, 2022. – С. 24-26. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12049.
Abstract: Окрім контролю безпечності харчових продуктів необхідно зберегти їх якість для задоволення потреб споживачів і забезпечення організму людини достатньою кількістю збалансованих поживних речовин. Нині залишається проблемним питання інтенсифікації свинарства та застосування оптимальної годівлі з мінімальними витратами матеріальногрошових ресурсів. Тому, одним із рішень є використання у годівлі свиней різного виду кормових добавок, які б містили натуральні компоненти та були корисними, як для організму свиней, так і поліпшували стан харчових продуктів, зокрема свинини. Раціони годівлі свиней збалансовані за вмістом жирів, але потрібно дотримуватися балансу в їх складі, щоб не було надлишку насичених чи ненасичених жирних кислот і, як наслідок – негативного впливу на технологічні властивості м’ясо-сальної продукції. Жири та олії містять приблизно в два рази більшу енергію, ніж білки та вуглеводи. Їх додають до раціону порядку збільшення вмісту енергії в кінцевому продукті. Вони можуть бути змішаними безпосередньо з інгредієнтами комбікорму або розпорошені на гранульований корм при його згодовуванні. Жири містять різноманітні рівні насичених та поліненасичених жирів. Okrim kontroliu bezpechnosti kharchovykh produktiv neobkhidno zberehty yikh yakist dlia zadovolennia potreb spozhyvachiv i zabezpechennia orhanizmu liudyny dostatnoiu kilkistiu zbalansovanykh pozhyvnykh rechovyn. Nyni zalyshaietsia problemnym pytannia intensyfikatsii svynarstva ta zastosuvannia optymalnoi hodivli z minimalnymy vytratamy materialnohroshovykh resursiv. Tomu, odnym iz rishen ye vykorystannia u hodivli svynei riznoho vydu kormovykh dobavok, yaki b mistyly naturalni komponenty ta buly korysnymy, yak dlia orhanizmu svynei, tak i polipshuvaly stan kharchovykh produktiv, zokrema svynyny. Ratsiony hodivli svynei zbalansovani za vmistom zhyriv, ale potribno dotrymuvatysia balansu v yikh skladi, shchob ne bulo nadlyshku nasychenykh chy nenasychenykh zhyrnykh kyslot i, yak naslidok – nehatyvnoho vplyvu na tekhnolohichni vlastyvosti miaso-salnoi produktsii. Zhyry ta olii mistiat pryblyzno v dva razy bilshu enerhiiu, nizh bilky ta vuhlevody. Yikh dodaiut do ratsionu poriadku zbilshennia vmistu enerhii v kintsevomu produkti. Vony mozhut buty zmishanymy bezposeredno z inhrediientamy kombikormu abo rozporosheni na hranulovanyi korm pry yoho zghodovuvanni. Zhyry mistiat riznomanitni rivni nasychenykh ta polinenasychenykh zhyriv.
Description: Бегма Наталія Андріївна https://orcid.org/0000-0002-8598-6686
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12049
Appears in Collections:Тези конференцій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022-Мат._VII_Міжн._конф._Актуал._аспект.....ДДАЕУ_2022-24-26.pdf131,15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.