Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070
Title: | A2 milk : an innovative approach to mental and physical health |
Other Titles: | Молоко A2 : інноваційний підхід до психічного та фізичного здоров’я |
Authors: | Czerniawska-Piątkowska, E. Чернявська-Пятковська, Е. Wiśniewska, E. Вісневська, Е. Gwoździewicz, S. Гвоздзевич, С. Szewczuk, M. Шевчук, М. Hiller, S. Гіллер, С. Wrzecińska, M. Вжецінська, М. Gałęska, E. Галеська, Є. Kowalczyk, A. Ковальчик, А. Kowalewska, I. Ковалевська, І. Mylostyvyi, Roman Milostiviy, Roman Milostivyiy, Roman Mylostyvyi, R. V. Mylostyvyi, Roman V. Mylostyvy, R. Mylostyvyi, R. Milostivyi, R. Милостивий, Роман Васильович Iakubchak, O. Якубчак, О. Kostiuk, V. Костюк, В. |
Keywords: | shlunkovo-kyshkovi symptomy шлунково-кишкові симптоми moloko A2 молоко A2 β-kazein β-казеїн β-kazomorfin-7 β-казоморфін-7 autyzm аутизм bilkova alerhiia білкова алергія diietoterapiia дієтотерапія selektsiia селекція |
Issue Date: | Mar-2025 |
Publisher: | НУБіП України |
Citation: | A2 milk : an innovative approach to mental and physical health / [ E. Czerniawska-Piątkowska, E. Wiśniewska, S. Gwoździewicz, M. Szewczuk, S. Hiller, M. Wrzecińska, E. Gałęska, A. Kowalczyk, I. Kowalewska, R., Mylostyvyi, O. Iakubchak, V. Kostiuk ] // Наукові і технологічні виклики тваринництва у ХХІ столітті : Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 95-річчю від дня народження д-ра с.-г. н., проф., акад. УААН Г. О. Богданова ( Київ, 6-7 берез. 2025 р. ) / НУБіП України. – 2025. – С. 17-18. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070. |
Abstract: | Koroviache moloko ye odnym z naivazhlyvishykh dzherel kaltsiiu v ratsioni liudyny, a takozh mistyt vitaminy, mineraly, lipidy y bilky, shcho kompleksno vplyvaiut na orhanizm. Osnovnu chastku bilkiv u molotsi stanovyt kazein, zokrema yoho riznovydy A1 ta A2 β-kazeinu. Moloko typu A2 mistyt β-kazein, podibnyi za strukturoiu do bilka, shcho mistytsia v hrudnomu molotsi, tomu krashche zasvoiuietsia, spryiaie zrostanniu i rozvytku, ta ye mensh alerhennym. Na vidminu vid A2, pry peretravlenni A1-kazeinu utvoriuietsia peptyd β-kazomorfin-7, yakyi proiavliaie opioidnu aktyvnist ta mozhe buty poviazanyi iz shlunkovo-kyshkovymy symptomamy, sertsevo-sudynnymy zakhvoriuvanniamy, imunnymy reaktsiiamy ta navit z rozladamy autystychnoho spektru. Moloko A2 maie pozytyvnyi vplyv na kohnityvni funktsii, sotsialnu povedinku ta adaptatsiiu, shcho vidkryvaie novi perspektyvy dlia diietoterapii. Z ohliadu na te, shcho naiavnist alelei A1 i A2 ye henetychno determinovanoiu, selektsiia na koryst A2 ye tsilkom realnoiu ta bezpechnoiu dlia vprovadzhennia u praktyku tvarynnytstva. Коров’яче молоко є одним з найважливіших джерел кальцію в раціоні людини, а також містить вітаміни, мінерали, ліпіди й білки, що комплексно впливають на організм. Основну частку білків у молоці становить казеїн, зокрема його різновиди A1 та A2 β-казеїну. Молоко типу A2 містить β-казеїн, подібний за структурою до білка, що міститься в грудному молоці, тому краще засвоюється, сприяє зростанню і розвитку, та є менш алергенним. На відміну від A2, при перетравленні A1-казеїну утворюється пептид β-казоморфін-7, який проявляє опіоїдну активність та може бути пов’язаний із шлунково-кишковими симптомами, серцево-судинними захворюваннями, імунними реакціями та навіть з розладами аутистичного спектру. Молоко A2 має позитивний вплив на когнітивні функції, соціальну поведінку та адаптацію, що відкриває нові перспективи для дієтотерапії. З огляду на те, що наявність алелей A1 і A2 є генетично детермінованою, селекція на користь A2 є цілком реальною та безпечною для впровадження у практику тваринництва. |
Description: | Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 |
URI: | https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u169/naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi.pdf https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070 |
Appears in Collections: | Тези конференцій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi-17-18.pdf | 375,18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.