Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12114
Title: Formation of the Food Supply System for the Population of Ukraine in the European Agricultural Market Environment
Other Titles: Формування системи продовольчого забезпечення населення України в середовищі європейського аграрного ринку
Authors: Hryvkivska, Oksana
Гривківська, Оксана В.
Vinichenko, Igor
Вініченко, Ігор Іванович
Shypylina, Olesia
Шипиліна, Олеся А.
Premudryi, Yurii
Премудрий, Юрій В.
Stepaniuk, Yurii
Степанюк, Юрій С.
Keywords: formation
формування
food supply system
система продовольчого постачання
agrarian market
аграрний ринок
Issue Date: 2025
Publisher: Lexxion Verlagsgesellschaft mbH
Citation: Oksana V. Hryvkivska, Igor I. Vinichenko, Olesia A. Shypylina, Yurii V. Premudryi, Yurii S. Stepaniuk. Formation of the Food Supply System for the Population of Ukraine in the European Agricultural Market Environment. European Food and Feed Law Review. Volume 20, Issue 1 (2025) pp. 31-48. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12114
Abstract: The article examines the conditions for the formation of the food supply system (hereinafter – FSS) of Ukraine in the European environment of the agrarian market. The conceptual foundations of the new paradigm of the FSS of the recipient country in the European environment of the agrarian market were developed and a system of criteria for the comprehensive evaluation of its integral indicator was presented. Indicators of food self-sufficiency were given, and a SWOT analysis of the food supply of the population in the recipient country was carried out. Indicators of the state of food security in Europe and the prevalence index of malnutrition in the world have been determined. Preventive security measures of the FSS of Ukraine (the recipient country) in the environment of the agricultural market of the European donor countries were developed. The decomposition of the general variation of the share of expenditure on food products in the structure of aggregate expenditure of households of Ukraine and European countries in the two-year forecast period was carried out. У статті досліджуються умови формування системи продовольчого забезпечення (далі – СПП) України в європейському середовищі аграрного ринку. Розроблено концептуальні основи нової парадигми СПП країни-реципієнта в європейському середовищі аграрного ринку та представлено систему критеріїв для комплексної оцінки її інтегрального показника. Наведено показники продовольчої самозабезпеченості, а також проведено SWOT-аналіз продовольчого забезпечення населення країни-реципієнта. Визначено показники стану продовольчої безпеки в Європі та індекс поширеності недоїдання у світі. Розроблено превентивні заходи безпеки СПП України (країни-реципієнта) в середовищі аграрного ринку європейських країн-донорів. Здійснено декомпозицію загальної варіації частки витрат на продукти харчування в структурі сукупних витрат домогосподарств України та європейських країн у дворічний прогнозний період.
URI: https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85218975647&origin=recordpage
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12114
ISSN: ISSN 1862-2720
EISSN 2190-8214
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття.pdf1,89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.