Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12284
Title: Prospects for the Production of Niche Grain Crops in the Context of the Need to Ensure Food Security
Other Titles: Перспективи виробництва нішевих зернових культур у контексті необхідності забезпечення продовольчої безпеки
Authors: Міrzoieva, Тetiana
Мірзоєва, Тетяна Володимирівна
Stepasyuk, Ludmila
Степасюк, Людмила Михайлівна
Diachkov, Dmytro
Дячков, Дмитро Володимирович
Nitsenko, Vitalii
Ніценко, Віталій Сергійович
Velychko, Oleksandr
Величко, Олександр Петрович
Lozynska, Tamara
Лозинська, Тамара Миколаївна
Kapelista, Iryna
Капеліста, Ірина Михайлівна
Keywords: niche crops
нішеві культури
niche grain crops
нішеві зернові культури
oats
овес
millet
просо
roduction
виробництво
diversification
диверсифікація
agribusiness
агробізнес
added value
додана вартість
risks
ризики
food security
продовольча безпека
Issue Date: 2024
Publisher: Кошалінський технічний університет Польща
Citation: Міrzoieva, Т., Stepasyuk, L., Diachkov, D., Nitsenko, V., Velychko, O., Lozynska, T., & Kapelista, I. (2024). Prospects for the Production of Niche Grain Crops in the Context of the Need to Ensure Food Security. Rocznik Ochrona Środowiska, 26, (568-586). – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12284
Abstract: One of the tools of strategic development of the agricultural sector, which plays a key role in ensuring food security, is diversification, which can be niche production, particularly the cultivation of niche grain crops. The concept of "niche crops" is briefly revealed in the context of the aggravation of the world's food security problem. Their economic importance and potential are detailed and disclosed using the example of oats and millet due to their inherent advantages in the economic, ecological, agrotechnical, and social plane, multifunctionality, and the possibility of producing various products with high benefits. Using the example of the main commodity producers, the dynamics of the production of niche grain crops in Ukraine in 2020-2022 were studied. Using the index method and the method of regional rating assessments, the competitiveness of oats and millet in agricultural enterprises was determined separately for each type and region of Ukraine. Одним з інструментів стратегічного розвитку аграрного сектору, який відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, є диверсифікація, яка може бути нішевим виробництвом, зокрема вирощуванням нішевих зернових культур. Поняття «нішевих культур» коротко розкрито в контексті загострення проблеми продовольчої безпеки у світі. Їхнє економічне значення та потенціал детально розкрито на прикладі вівса та проса завдяки притаманним їм перевагам в економічній, екологічній, агротехнічній та соціальній площині, багатофункціональності та можливості виробництва різноманітної продукції з високою вигодою. На прикладі основних товаровиробників досліджено динаміку виробництва нішевих зернових культур в Україні у 2020-2022 роках. За допомогою індексного методу та методу регіональних рейтингових оцінок конкурентоспроможність вівса та проса в сільськогосподарських підприємствах визначено окремо для кожного виду та регіону України.
URI: https://ros.edu.pl/index.php?id=1430&lang=en
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12284
ISSN: ISSN 2720-7501 (online)
Appears in Collections:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.