Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12428
Title: Особливості технології відгодівлі молодняку свиней у фермерському господарстві “Зоря” Павлоградського району Дніпропетровської області
Other Titles: Osoblyvosti tekhnolohii vidhodivli molodniaku svynei u fermerskomu hospodarstvi “Zoria” Pavlohradskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Authors: Кішінець, Антон Анатолійович
Kishinets, Anton Anatoliiovych
Keywords: продуктивність і затрати
productivity and costs
молодняк свиней
young pigs
кормозабезпечення
feed supply
поживність
nutritional value
вирощування
growing
Issue Date: 2025
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Кішінець А. А. Особливості технології відгодівлі молодняку свиней у фермерському господарстві “Зоря” Павлоградського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ОС «Бакалавр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Кішінець Антон Анатолійович ; наук. керівник Бегма Н. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т біотехнологічний , Каф. технології годівлі і розведення тварин. – Дніпро, 2025. – 68 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12428.
Abstract: Зростаюча потреба в продуктах тваринного походження та ліквідація дефіциту білку вимагають значного підвищення поголів’я та продуктивності сільськогосподарських тварин. У кваліфікацій роботі представлено рішення розв’язанню цих завдань від яких сприяє розвиток галузі свинарства. Виробництво свинини на сучасному етапі і на найближчу перспективу повинно зосереджуватись в свинарських комплексах, спеціалізованих, колективних фермерських господарствах. За наявності спеціальних комбікормів свинарським господарствам із міцною кормовою базою, хорошими умовами утримання свиней та висококваліфікованим обслуговуючим персоналом можна рекомендувати відлучення поросят у місячному віці. При правильній техніці раннього відлучення охота у свиноматок настає на четвертий - сьомий день після припинення лактації. Свинки з рано відібраних послідів нормально розвиваються, своєчасно запліднюються та дають міцне потомство. Якщо господарство забезпечене відповідними кормами і має досить підготовленим персоналом, то поросят можна з успіхом забирати в 4-5 тижневому і навіть у 2-3 тижневому віці. Наявність теплого та сухого приміщення з додатковим обігрівом лампами та калориферним опаленням є основною вимогою при утриманні рано відібраних поросят у зимовий період року. У всіх випадках поросят залишають у тих верстатах, які вони займали до відлучення; маток зазвичай виводять у загальний свинарник, де вони містяться групами по 10-15 голів. Ефективності відлучення присвячено багато досліджень. Встановлено що відібрані поросята в 21-денному віці добре ростуть, розвиваються і після вирощування їх і використанні в якості матки нічим не відрізняються від тварин. При цьому порівняно з контрольними матками вони нічим не відрізняються за багатоплідністю, великоплідністю. Головне в цьому полягає в тому, що при ранньому відлученні помітно підвищується ефективність використання свиноматок, з'являється можливість через скорочення відтворювального циклу. Збільшити кількість одержуваних опоросів 9 до 2 і більше на рік), знизити собівартість приплоду, збільшити вихід поросят та виробництво свинини у живій масі, у виробничих умовах довести до 2-3 тонн на основну свиноматку на рік. The growing need for animal products and the elimination of protein deficiency require a significant increase in the livestock and productivity of farm animals. The qualification work presents a solution to these problems, which is largely facilitated by the development of the pig industry. Pork production at the present stage and in the near future should be concentrated in pig complexes, specialized, collective farms. If special compound feeds are available, pig farms with a solid feed base, good pig housing conditions and highly qualified service personnel can be recommended to wean piglets at one month of age. With the correct early weaning technique, farrowing in sows occurs on the fourth to seventh day after the cessation of lactation. Piglets from early selected litters develop normally, are fertilized in a timely manner and give strong offspring. If the farm is provided with appropriate feed and has sufficiently trained personnel, then piglets can be successfully taken away at 4-5 weeks of age and even at 2-3 weeks of age. The presence of a warm and dry room with additional heating by lamps and radiator heating is the main requirement for keeping early selected piglets in the winter period of the year. In all cases, piglets are left in the stalls that they occupied before weaning; sows are usually taken out to a common pigsty, where they are kept in groups of 10-15 heads. Many studies have been devoted to the effectiveness of weaning. It has been established that selected piglets at 21 days of age grow well, develop and after raising them and using them as a sow are no different from animals. At the same time, compared to the control uterus, they do not differ in terms of multiparity, large-scale fertility. The main thing is that with early weaning, the efficiency of using sows increases significantly, it becomes possible due to the reduction of the reproductive cycle. Increase the number of farrowings received from 9 to 2 or more per year), reduce the cost of offspring, increase the yield of piglets and pork production in live weight, in production conditions, bring it to 2-3 tons per main sow per year.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12428
Appears in Collections:Кафедра технології годівлі і розведення тварин. Бакалаври

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кішінець А. А..pdf1,84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.