Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12439
Назва: | Технологія підготовки корів до видоювання в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Молочно-виробничий комплекс «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області |
Інші назви: | Tekhnolohiia pidhotovky koriv do vydoiuvannia v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Molochno-vyrobnychyi kompleks «Iekaterynoslavskyi» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti |
Автори: | Ребченко, Єлизавета Олександрівна Rebchenko, Yelyzaveta Oleksandrivna |
Ключові слова: | молоковиведення milk yield технологія technology молоко milk корови cows жир fat білок protein |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Ребченко Є. О. Технологія підготовки корів до видоювання в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Молочно-виробничий комплекс «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ОС «Бакалавр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Ребченко Єлизавета Олександрівна ; наук. керівник Піщан С. Г. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т біотехнологічний , Каф. технології виробництва і переробки продукції тваринництва. – Дніпро, 2025. – 75 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12439. |
Короткий огляд (реферат): | Метою кваліфікаційної роботи було дослідження технології видоювання корів в доїльній залі на установці типу «паралель» в умовах промислового комплексу з виробництва молока МВК «Єкатеринославський». Дослідження за темою кваліфікаційної роботи виконувались упродовж 2024–2025 років. Об’єкт дослідження – технологічні процеси проведення видоювання швіцьких корів у доїльній залі на установці типу «паралель». За стандартної технології видоювання корів умовно-рефлекторне стимулювання рефлексу молоковіддачі на доїльній установці, а це звична обстановка всієї зали та шум роботи пульсаторів, наявність спокійно працюючих людей, триває у середньому 87,8 с або майже 1,46 хв, а безумовно-рефлекторне подразнення рецепторного апарату тканин вимені корів на доїльній установці триває у середньому 67,6 с, тобто упродовж однієї хвилини. При цьому, найвищою інтенсивністю молоковиведення характеризувалися швіцькі корови ІІІ групи, у яких середній показник не опускався нижче 3,3 кг/хв, що було вище показника ІІ груп на 9,09 %, а первісток І групи – на 21,21 % (P<0,001). Максимальнис молоковиведенняс відзначалися найбільш високопродуктивні тварини ІІІ групи, у яких він знаходився у середньому на рівні 4,5 кг/хв. Цей показник перевищував тварин ІІ групи на 6,67 %, а первісток І групи – на 24,4 % (P<0,01). Масова частка жиру і білка в молоці не залежать від рівня удоїв і становить у середньому відповідно 3,84–3,86 % і 3,37–3,44 %. Масова частка сухих речовин відповідала нормі і становила в середньому 11,5–11,8 %. Мікробне забруднення становить 300 до 500 тис./ см3, що лише дещо перевищує норму. За нової технології видоювання безумовно-рефлекторне стимулювання рецепторного апарату вимені досить короткі і не перевищують 9,2 с. За різного рівня молочної продуктивності тривалість видоювання швіцьких корів дуже близька і коливається в межах від 4 до 4,4 хв. Середня інтенсивність молоковиведення у швіцьких корів досить висока і коливається в межах від 3,1 до 3,6 кг/хв, а максимальна – 3,8–4,8 кг/хв. Молоко швіцьких корів відзначалося задовільними якісними показниками: масова частка жиру становила в середньому 3,82 %, а білка – 3,41 %. Щільність молока знаходиться на рівні 1027,3 кг/m3, кислотність – 17–19 ⁰Т, а бактеріальна забрудненість та кількість соматичних клітин не перевищує відповідно 300 і 500 тис./см3. The purpose of the qualification work was to study the technology of milking cows in a milking parlor on a “parallel” type installation in the conditions of the industrial complex for milk production of the Ekaterinoslavsky Dairy Plant. Research on the topic of the qualification work was carried out during 2024–2025. The object of the study is the technological processes of milking Swiss cows in a milking parlor on a “parallel” type installation. With the standard technology of milking cows, conditioned reflex stimulation of the milk ejection reflex on the milking parlor, which is the usual situation of the entire parlor and the noise of the pulsators, the presence of calmly working people, lasts on average 87.8 s or almost 1.46 min, and unconditional reflex irritation of the receptor apparatus of the udder tissues of cows on the milking parlor lasts on average 67.6 s, that is, for one minute. At the same time, the highest intensity of milk production was characterized by Swiss cows of group III, in which the average indicator did not fall below 3.3 kg/min, which was higher than the indicator of groups II by 9.09%, and the firstborn of group I by 21.21% (P<0.001). |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12439 |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва. Бакалаври |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Ребченко Є.О..pdf | 1,28 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.