Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12442
Назва: | Концептуальні підходи до формування конкурентної стратегії підприємств харчової промисловості |
Інші назви: | Сonceptual approaches to forming a competitive strategy of food industry enterprises |
Автори: | Савченко, Тетяна Вікторівна Savchenko, Tetyana Родіна, Ольга Вікторівна Rodina, Olga Кривенок, Андрій Kryvenok, Andrii |
Ключові слова: | конкурентна стратегія competitive strategy конкурентні позиції competitive positions підприємства харчової промисловості food industry enterprises конкуренті переваги competitor advantages конкурентний статус competitive status частка ринку market share |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Дніпровський державний технічний університет |
Бібліографічний опис: | Савченко Т.В., Родіна О.В., Кривенок А.Л. (2024). Концептуальні підходи до формування конкурентної стратегії підприємств харчової промисловості. Економічний вісник Дніпровського державного технічного університету, 2(9), 43-48. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12442 |
Короткий огляд (реферат): | У статті узагальнено існуючі підходи до формування стратегії та послідовність розробки конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості. Запропоновано концепцію формування конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості на підставі визначення принципів реалізації концепції, факторів, що впливають на її формування, встановлення мети та очікуваного результату. Узагальнено, що для підприємств харчової промисловості формування концепції конкурентних стратегій має бути спрямована на підвищення ефективності їх функціонування, розширення внутрішніх ринків реалізації продукції населенню України та завоювання стійких конкурентних позицій для реалізації своєї продукції на зовнішніх ринках. Побудовано алгоритм визначення конкурентної стратегії підприємства харчової промисловості. Охарактеризовано методологічний апарат, що використовується на окремих етапах визначення конкурентної стратегії підприємства. The article considers the stages of development of a competitive strategy of a food industry enterprise. The types of competitive strategies of the enterprise, approaches to the formation of strategies are characterized: according to the possibility of applying the strategy - typical and original; by management level - corporate, business, functional and operational strategies; according to the stage of development of the enterprise - growth, stabilization and reduction; according to the type of functioning - commutants, patients, violent, expletives and letalents. It was found that the formation of the concept of competitive strategies for food industry enterprises should be aimed at increasing the efficiency of their functioning, which means the expansion of domestic markets. The key elements of the competitive strategy are considered, such as: responsible attitude to product quality; breadth of product range; promotion and marketing; price strategy of a food industry enterprise. The concept of forming a competitive strategy of a food industry enterprise is proposed on the basis of defining the principles of implementing the concept, factors influencing its formation, establishing the goal and the expected result. An algorithm for determining the competitive strategy of a food industry enterprise is proposed, which consists of the following stages: analysis of methodological tools for evaluating the competitive positions of a food industry enterprise; characteristic of the structural distribution and determination of the territorial presence of products of the food industry enterprise; establishment of problems of enterprise functioning in individual regional markets; establishment of competitive positions of the food industry enterprise; characteristics of the competitive status of the food industry enterprise; establishing a direction for the development of the company's competitive advantages; conducting additional studies to determine the reasons for insufficient presence of the food industry enterprise; formation of a mechanism for ensuring the competitive positions of food industry enterprises; determination of strategic guidelines and recommendation of competitive strategies for enterprise development. The methodological apparatus used at individual stages of determining the company's competitive strategy is characterized. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://econvisnyk.dstu.dp.ua/article/view/318838 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12442 |
ISSN: | ISSN 2709-2879 (Print) ISSN 2709-9024 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
3_2024_Савченко_РОдіна_Кривенко.pdf | 214,24 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.