Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444
Назва: Development of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification method
Інші назви: Розробка біотехнологічно модифікованих жирових композицій, збагачених омега-3 жирними кислотами, методом двостадійної переетерифікації
Автори: Stankevych, Serhii
Станкевич, Сергій Володимирович
Kalyna, Viktoriia
Калина, Вікторія Сергіївна
Mezentseva, Iryna
Мезенцева, Ірина Олександрівна
Kolontaievskyi, Oleg
Колонтаєвський, Олег Петрович
Ponomarova, Maryna
Пономарьова, Марина Сергіївна
Belinska, Anna
Бєлінська, Анна Павлівна
Svishchova, Yana
Свіщова, Яна Олександрівна
Novikova, Viktoriia
Новікова, Вікторія Євгеніївна
Barkar, Yevhen
Баркарь, Євген Володимирович
Honcharenko, Yana
Гончаренко, Яна Миколаївна
Ключові слова: two-step transesterification
двостадійна переетерифікація
ω-3 polyunsaturated fatty acids
ω-3 поліненасичені жирні кислоти
Lipozyme TL IM
Lipozyme TL IM
oxidative stability
окисна стабільність
fat compositions
жирові композиції
Дата публікації: 2025
Видавництво: ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПК® Український державний університет залізничного транспорту
Бібліографічний опис: Stankevych, S., Kalyna, V., Mezentseva, I., Kolontaievskyi, O., Ponomarova, M., Belinska, A., Svishchova, Y., Novikova, V., Barkar, Y., Honcharenko, Y. (2025). Development of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification method. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (136), 6–13. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444
Короткий огляд (реферат): The object of the study is a two-stage combined transesterification of a fat composition to enrich the latter with ω-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). The problem was the need to create a stable fat system enriched with ω-3 PUFA, which is minimally oxidized during the production process. The rational parameters of the enzymatic stage of transesterification of fat substrates were substantiated (process temperature 65°C, fat substrate composition: refined deodorized soybean oil: intermediate fat system PMS-MF). The proposed conditions ensure the degree of transesterification of the fat composition at the level of 74.2% with the formation of 0.6% free fatty acids. The oxidative stability of the resulting product is maximum at 4°C, when in 30 days the peroxide value increases to 15.3 mmol ½O2/kg with losses of ω-3 PUFA of 5.1%. The results of the research are explained by the combination of two stages of transesterification: chemical modification of the fat matrix (product – PMS-MF) and enzymatic using Lipozyme TL IM, which minimizes hydrolytic and oxidative processes of labile components. The key distinguishing feature of the research is the combination of a high degree of enzymatic transesterification (74.2%) with a low level of by-products (0.6% free fatty acids). This was achieved due to the rational ratio of substrates and the temperature of enzymatic transesterification, at which ω-3 PUFA are introduced into the fat system. The obtained results open up prospects for the industrial production of health-promoting fat products with an increased content of ω-3 PUFA and specialized food systems. The technology is effective for fat raw materials with a content of ω-3 PUFA of 7±1% and a peroxide value of less than 1 mmol ½O2/kg Об’єктом дослідження є двостадійна комбінована переетерифікація жирової композиції для збагачення останньої ω-3 поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК). Проблема полягала в необхідності створення стабільної жирової системи, збагаченої ω-3 ПНЖК, що мінімально окиснюється під час виробничого процесу. Обґрунтовано раціональні параметри ферментативної стадії переетерифікації жирових субстратів (температура процесу 65°C, склад жирового субстрату: соєва олія рафінована дезодорована : проміжна жирова система PMS-MF). Запропоновані умови забезпечують ступінь переетерифікації жирової композиції на рівні 74,2% при утворенні 0,6% вільних жирних кислот. Окисна стабільність отриманого продукту є максимальною при 4°C, коли за 30 діб пероксидне число зростає до 15,3 ммоль ½O₂/кг при втратах ω-3 ПНЖК 5,1%. Результати досліджень пояснюються поєднанням двох етапів переетерифікації: хімічною модифікацією жирової матриці (продукт – PMS-MF) та ферментативною з використанням Lipozyme TL IM, що мінімізує гідролітичні та окисні процеси лабільних складових. Ключовою відмінною рисою дослідження є поєднання високого ступеню ферментативної переетерифікації (74,2%) з низьким рівнем побічних продуктів (0,6% вільних жирних кислот). Це досягнуто за рахунок раціонального співвідношення субстратів та температури ферментативної переетерифікації, на якій в жирову систему вводять ω-3 ПНЖК. Отримані результати відкривають перспективи для промислового виробництва жирових продуктів оздоровчого призначення з підвищеним вмістом ω-3 ПНЖК та спеціалізованих харчових систем. Технологія є ефективною для жирової сировини з вмістом ω-3 ПНЖК 7±1% та пероксидним числом менше, ніж 1 ммоль ½O₂/кг.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://journals.uran.ua/eejet/article/view/337272
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444
ISSN: ISSN 1729-3774
E-ISSN 1729-4061
ISSN-L 1729-3774
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Development of biotechnologically modified.pdf595,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.